Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Веган Майонеза | Vegan Mayo

ВЕГАН МАЙОНЕЗА

Ето и какво беше сосчето, което правеше компания на хрупкавите пръчици полента няколко публикации по-рано. Както обещах давам рецептата.🤩

Ако все още не сте виждали как се прави майонеза без яйца днес ще ви покажа един от любимите си варианти. Основата е една, а всичко останало търпи промяна спрямо това какво харесвате!

Преди да напиша рецептата обаче ще дам някои съвети и насоки за тези от вас, които ще я приготвят за пръв път, а ТУК има и видео за да видите как точно се приготвя.

✔️ Изберете по-неутрално и меко олио, например от гроздови семки, зехтинът горчи и ако сложите само него не се получава много вкусно. С шарлан става много добре също

✔️ Колкото повече олио добавяте толкова повече ще се сгъстява майонезата! Важи и за тази с яйце!

✔️ Аквафабата (водата от консерва/буркан с нахут) трябва да е от хладилника, тя играе ролята на яйцето или binder-a

✔️ Имайте предвид, че след като я сложите в хладилника ще се сгъсти още една идея




Така... продуктите, които ви трябват са:

  •  100мл аквафаба
  •  1ч.л. запечено синапено семе, може да замените с горчица или да пропуснете
  •  2с.л. лимонов сок
  •  1, 2 стръкчета пресен магданоз, босилек, копър или друга подправка по желание
  •  Олио: количество зависи от това колко гъста искате да направите майонезата, както съм написала малко по-нагоре, колкото повече олио добавяте, токова по-гъста става
  •  Сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

  1. Сложете всичко без олиото в тесен висок съд
  2. Добавете олио горе долу колкото е течността в съда
  3. Започнете да пасирате и малко по малко добавяйте още олио докато не постигнете желаната гъстота, можете буквално да я направите гъста като тази в магазина, аз я предпочитам малко по-течна
  4. Сипете в буркан и съхранявайте в хладилника

Коментари