Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Баница с Кавказки спанак | Phyllo pie with caucasian spinach

Простичка храна, която носи в себе си спомени, уют и много вкус, в случая малко по-нов и различен за мен. 🌱💚

На всеки баба му му е правила баница, точно в тези тавички, очукани от ползване, от едно време още! Добре намазани с мазнина. В тях става най-вкусно!

Не знам и аз от кога е моята, помня я от дете вкъщи ама сигурно ще ме надживее като я гледам! 

Баничката е с плънка от спанак, НО не този, за който си мислите, друг е. КАВКАЗКИ. Другото му име е ХАБЛИЦИЯ! Нов за мен вид, научих за него миналата седмица.

Хаблицията е пълзяща/катереща и е от семейството на щира (Щирови), има го по горите където расте бук и смърч. 🌱

Листенцата са супер крехки с форма на сърчице, няма кой знае колко информация за него, но както повечето зелении е супер полезен, а има и Омега-3 под формата на алфалиноленова киселина, каротеноиди, фолат, калций, магнезий, фосфор, цинк, полифеноли и т.н.
Полезен разбира се, нали е от природата.

Готви се за секунди, става страшно крехък и има една нежна сладост!

Превъзходен за бобена яхнийка, оризче на фурна, ризото, баници разбира се, или каквото ви хрумне!

Ще ви трябват:

  • 6 кори
  • 300г кавказки спанак
  • 30мл мазнина за задушаване на спанака
  • 40мл мазнина за намазване на корите
  • Сол и черен пипер на вкус

  1. Задушавам спанака за кратко с мъничко мазнина, слагам сол и черен пипер на вкус
  2. Намазвам 1 кора, върху нея слагам втора, намазвам и нея
  3. Отгоре плънката, завивам и слагам в намазнена тавичка
  4. Знаете какво се прави, ако все пак имате въпроси, питайте!
  5. Пека на 200°С до златисто, покривам с кърпа и едвам изчаквам да поизстине малко за да схрускам някое парче
 ↓  ↓  ↓  ↓ 
⚠️Тъй като ми е пределно ясно, че много от вас също чуват за този спанак за пръв път, можете да замените с традиционен такъв или с друга зеления: лапад, манголд, киселец и т.н.

Коментари