Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Веган "сирене" от кашу | Vegan cashew cheese

 ВЕГАН "СИРЕНЦЕ" ОТ КАШУ 

С доста от вас се заговорихме в инстаграм за това сиренце и ето най-накрая пускам и рецептата. ❤️

Няколко човека ме попитаха "добре, защо да си го правя сам/а като имам на 5 минути от нас магазин, в който се продава?"

Да, разбира се, че е най-лесно да отскочиш да магазина за 5 минути и ако не ви се занимава разбирам напълно! 

На мен лично ми доставя удоволствие да си го приготвя сама, лесно е, много, доста по-евтино е (ако в магазина 100г са 6-7лв, то това грубо ще излезне 6-8лв за 2 сиренца по около 250г), а и няма нищо общо с това от магазина ( което между другото също е прекрасно и купувам) съвсем различно е, така че ето още една причина: може да опитате нещо ново.

Единственото, което отнема време е накисването на ядките, всичко останало става за няма и 10 минути, е после трябва да се изстуди, но така или иначе ще го държите в хладилника, така че не се брои.


Надявам се да ви хареса, а ето и какво ще ви трябва:
  • 180г накиснато за 1 нощ кашу (може и за час, два във вряща вода)
  • 10г хранителна мая
  • 1-2ч.л. сол
  • 1/2ч.л. черен пипер
  • 1/2ч.л. куркума
  • 1/2ч.л. червен пипер
  • Сока от 1 или половин лимон (около 40мл)
  • 300мл вода
  • 10г агар агар
Приготвяне:
  1. В касерола сложете 100мл от водата заедно с агара и пуснете да се загряват на среден огън
  2. Всичко останало блендирайте хубаво до гладка смес
  3. Водата с агара вече трябва да бълбука съвсем леко, бъркайте още 1 минутка и добавете сместа с кашуто
  4. Разбъркайте хубаво, така че всичко да се смеси добре и продължете да бъркате още 1-2 минутки
  5. Изсипете сместа в съд по избор (купичка, чаша, тавичка) покрит с хартия за печене
  6. Аз разделих сместа в 2 купички и се получиха 2 кръгчета с диаметър 10см и височина 3-4, всяко по около 250г

⚠️БЕЛЕЖКИ:

✅Може да сложите всякакви пресни или сухи подправки
✅Да го направите пикантно, люто или съвсем неутрално
✅Аз мисля следващия път да блендирам половината с чили чушка, а другата с шепа пресен босилек
✅Може да добавите парченца ядки, сушени плодове и т.н.

Коментари

  1. Здравей, във фризер ли трябва да стяга? Моето не се втвърдява. И още един въпрос, дали другите 200 мл вода се добавя към кашуто и останалите съставки?

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар