Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

GOMA-AE с ядлива ХРИЗАНТЕМА | Shungiku Goma-ae

 GOMA-AE с ядлива ХРИЗАНТЕМА 

Goma-ae e Японско ястие от зеленчуци със сусамов сос/дресинг

"Goma" означава сусам, а "ае" сос.

Пренасям ви Япония за нещо много семпло, с което искам да ви покажа това ядливо цвете, с много специфичен вкус: ХРИЗАНТЕМА или shungiku (на японски).

✅ Може да я намерите по фермерските пазари
Разбира се може да я замените с друга зеления, тъй като съм наясно, че ядлива хризантема няма под път и над път.

✅ Ядливи са както листата така и стеблата, много са крехки, може да се слагат и сурови в салата, а готвенето обикновено се ограничава до бланширане за много кратко време, не повече от минутка.

✅ Вкуса им е много интересен: хем леко, но приятно горчив, хем сладък, аромата също е интересен, леко горчичен.
А бе много яко цветенце, биха могли да се приготвят куп готини неща с него, аз реших да го комбинирам с тофу.
А ето и какво ще ви трябва за goma-ae 
  • 1 връзка ядлива хризантема
  • 25г сусам
  • 20мл соев сос
  • 1/2ч.л. кокосова захар
  • 2ч.л. сусамово олио
  • 100г тофу
Приготвяне:
  1. Измийте и отцедете хубаво ядливата хризантема
  2. Нарежете листенцата и стеблата на парчета с дължина около 5см и оставете на страна
  3. Запечете сусамовото семе на сух тиган за да освободи ароматите и вкусовете си
  4. Сложете в хаванче и стрийте
  5. Добавете соевия сос, кокосовата захар и 1ч.л. от сусамовото олио и стрийте всичко отново, така че да получите нещо като паста. Оставете на страна
  6. Сложете вода в касерола да завира
  7. Междувременно подсушете добре тофуто и го нарежете на еднакви по големина кубчета
  8. Запечете го до златисто на тиган с другата чаена лъжичка сусамово олио и оставете на страна
  9. След като водата заври, бланширайте хризантемата за не повече от 30секунди до 1 минута
  10. Отцедете и минете през студена вода за да спрете готвенето
  11. С ръце изстискайте водата от листата и ги сложете в купа
  12. Добавете сусамовия дресинг и запеченото тофу, разбъркайте и готово!

Коментари