Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Полента с печени чери домати | Polenta with roasted cherry tomatoes

 ПОЛЕНТА С ПЕЧЕНИ ЧЕРИ ДОМАТИ 🍅🍒🧄🌽


Ето какво направих с красивите доматчета от вчера!
Комбинирах ги с една creamy полента със сметана.

Няколко поста по-назад ви показах как да си направите хрупкави пръчици от полента, а днес ви показвам точно обратното, а именно как да я направите пухкава и мека като крем.

Отново използвам много малко и простички продукти, но аз обожавам такива елементарни ястия, разбира се харесвам и по-завъртяните неща, но не всеки ден имам време за нещо по-сложно.

Тази рецепта освен, че е много лесничка, става готова за точно 20 минути е и супер вкусна!




Продуктите, които ще ви трябват са:

  • 200г чери домати
  • 5-6 скилидки чесън
  • 1с.л. зехтин
  • сол, черен пипер и чили флейкс
  • 300мл вода + 1ч.л. сол
  • 100мл растителна сметана
  • 70г царевично брашно
  • 1ч.л. балсамова редукция по желание
  • пресен магданоз или босилек
Приготвяне:
  1. Сложете черитата и скилидките чесън (с обелките) в тавичка с хартия за печене, залейте с малко зехтин, посолете, поръсете черен пипер и малко чили и запечете в предварително загрята на 200 фрурна за 15 минути
  2. В последните 5 минути направете полентата: сложете водата заедно с чаената лъжичка сол да заври
  3. Щом заври намалете котлона максимално и изсипете царевичното брашно
  4. Пасирайте до гладък крем, изключете котлона, добавете сметаната, пасирайте за още няколко секунди за да се смеси всичко и изсипете в подходяща чиния
  5. През това време чери доматите ще са вече готови, извадете ги от фурната, аранжирайте върху полентата, изтискайте и скилидките чесън, те ще са се превърнали в ароматен крем, залейте със струйка зехтин и малко балсамова редукция, посолете, сложете черен пипер и малко чили и поръсете с пресен магданоз или босилек
Готово! √
Комбинацията е жестока! 
Ще се радвам да я опитате и да ми кажете дали ви допада!🤟🤩

Коментари