______________________________________________________________________
- Получаване на връзка
- X
- Имейл
- Други приложения
Хрупкави Пръчици от полента | Crispy Polenta sticks
Полента, Качамак, Мамалига... както искате, всичките се приготвят от царевично брашно или царевичен грис, а интерпретациите са безкрайни!
Моята днес е за тези хрупкави пръчици полента (много хубаво ми звучи "полента", много изискано), които са доста популярни, но има и защо, наистина са много вкусни, а в същото време се приготвят адски лесно, сякаш изглеждат като junk food, но всъщност нито са пържени нито има 2 тона мазнина в тях, нито други глупости, просто са супер, препоръчвам ги много сериозно ако не сте ги опитвали, а дори да не обичате качамак пак ви съветвам да им дадете шанс, вкуса е съвсем различен хрупкавината е просто един път.... абе жестоки са и това е, друго не мога да кажа!
За рецептата ви трябват само 3 основни и супер семпли съставки, които по всяка вероятност имате вкъщи, а ако не, може да намерите абсолютно навсякъде!
- 120г царевичен грис, може и брашно
- 400мл вода
- 1ч.л. сол
- допълнително грис за овалване
- 20мл зехтин
- подправки по желание, аз поръсих с черен пипер, чили и пресен магданоз
Приготвяне:
- Сложете водата в касерола да заври, добавете и солта
- Щом заври намалете котлона докрай и веднага изсипете царевичния грис, аз тук ползвам пасатор за да ги смеся, но ако ви се бърка като щури дайте газ на телената бъркалка (с пасатора си осигурявате 100% липса на бучки обаче)
- Пасирайте хубаво всичко и продължете да бъркате с дървена лъжица или шпатула още 1, най-много 2 минутки
- Изсипете в тавичка и заравнете добре, така че да се получи "блат" с дебелина около 2см
- Оставете да изстине
- След като полентата е изстинала нарежете на лентички с дебелина 1-2 сантиметра, оваляйте всяка в малко грис и ги сложете в тавичка с хартия за печене
- Намажете със зехтин и печете в предварително загрята на 180°С фурна с вентилатор за около 25 минути
- Сервирайте с любимото си сосче, аз направих майонеза, за която ще споделя рецептата в следващия пост!
Коментари
Публикуване на коментар