Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Хрупкави Пръчици от полента | Crispy Polenta sticks

Полента, Качамак, Мамалига... както искате, всичките се приготвят от царевично брашно или царевичен грис, а интерпретациите са безкрайни! 


Моята днес е за тези хрупкави пръчици полента (много хубаво ми звучи "полента", много изискано), които са доста популярни, но има и защо, наистина са много вкусни, а в същото време се приготвят адски лесно, сякаш изглеждат като junk food, но всъщност нито са пържени нито има 2 тона мазнина в тях, нито други глупости, просто са супер, препоръчвам ги много сериозно ако не сте ги опитвали, а дори да не обичате качамак пак ви съветвам да им дадете шанс, вкуса е съвсем различен хрупкавината е просто един път.... абе жестоки са и това е, друго не мога да кажа!

За рецептата ви трябват само 3 основни и супер семпли съставки, които по всяка вероятност имате вкъщи, а ако не, може да намерите абсолютно навсякъде!

Продукти:
  • 120г царевичен грис, може и брашно
  • 400мл вода
  • 1ч.л. сол
  • допълнително грис за овалване
  • 20мл зехтин 
  • подправки по желание, аз поръсих с черен пипер, чили и пресен магданоз

Приготвяне:
  1. Сложете водата в касерола да заври, добавете и солта
  2. Щом заври намалете котлона докрай и веднага изсипете царевичния грис, аз тук ползвам пасатор за да ги смеся, но ако ви се бърка като щури дайте газ на телената бъркалка (с пасатора си осигурявате 100% липса на бучки обаче)
  3. Пасирайте хубаво всичко и продължете да бъркате с дървена лъжица или шпатула още 1, най-много 2 минутки
  4. Изсипете в тавичка и заравнете добре, така че да се получи "блат" с дебелина около 2см
  5. Оставете да изстине 
  6. След като полентата е изстинала нарежете на лентички с дебелина 1-2 сантиметра, оваляйте всяка в малко грис и ги сложете в тавичка с хартия за печене
  7. Намажете със зехтин и печете в предварително загрята на 180°С фурна с вентилатор за около 25 минути
  8. Сервирайте с любимото си сосче, аз направих майонеза, за която ще споделя рецептата в следващия пост!
Е, това е! Ще се радвам да ми споделите какво мислите в коментарите! (:




Коментари