Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Суши | Sushi

СУШИ!

Преди рецептата няколко интересни факта за сушито!

"Суши" не означава "сурова риба", а "ориз овкусен с оцет", така че съвсем не е задължително да присъства риба, за да бъде автентично.

Макар Япония да е световната столица на сушито, има теория, че то всъщност произлиза от Китай преди много години, от ястие, което се нарича nareZUSHI, което представлявало осолена риба обвита във ферментирал ориз за да се предпази рибата, и да се задържи свежа за по-дълго.

Суши всъщност традиционно се яде с ръце а не с клечки както всички сме свикнали, клечките се ползват за сашими.

Счита се за лош етикет да си налееш много соев сос в купичката и да "удавиш" сушито в него, така че то да се разпадне. Най-добре е да се сипва мъничко и ако свърши просто да си налееш пак.

Също така уасабито (което в 99.9% от случаите е направено от хрян и синап оцветени в зелено) не трябва да се слага в соевия сос особено когато ядете нигири, защото се счита че Суши шефа е сложил достатъчно в самото суши и по този начин ще го обидите.

Е, макар да съм далеч от про-суши-шеф по способности, аз обичам да си хапвам от време на време, и отдавна си приготвям вкъщи когато ми се прияде.

Днес ще ви покажа как си правя маки суши, ползвайки листа от водорасли нори за да го завия.
Продуктите които ще ви трябват:
  • 300г ориз за суши (сварете го като следвате инструкциите на пакета)
  • 3с.л. оризов или друг оцет 
  • 1ч.л. сол
  • 70г натурално веган сиренце Dfree
  • 1/3 краставица нарязана на лентички
  • 1/2 авокадо нарязано на тънки филийки
  • 4 листа нори
Приготвяне:
  1. Върху най-обикновена дървена или бамбукова постелка (ако нямате може да ползвате хартия за печене) поставете 1 лист нори с лъскавата страна надолу
  2. Разпределете равномерен слой от ориза, който е достатъчно изстинал, така че да може да го пипате с ръце, като оставите непокрити по 0.5 сантиметра от всяка страна
  3. Нарежете сиренцето и сложете в единия край, върху него сложете филийки авокадо, и няколко лентички краставичка. 
  4. Ползвайки постелката навийте стегнато руло:  вижте как във видеото от последния слайд ТУК
  5. С остър нож, който сте намокрили с вода, срежете ролката на 2, после на 4 и най-накрая на 8
  6. Сервирайте със соев сос или liquid aminos, по желание уасаби и маринован джинджър


Коментари