ЛЮТО!🌶️🌶️🌶️
От известно време се опитвам да се науча да ям люто, защото чета много интересни неща за това как то влияе на организма. Обаче!... Много ми е трудно, защото ми люти хахах, а в същото време ми е супер вкусно... знам как звуча, но какво да направя.
Лютото в лютите чушки идва от съставка, която се казва КАПСАИЦИН. Именно той предизвиква парещото усещане в устата когато ядем люто, и е много малко водоразтворим, а се неутрализира най-добре от алкохол, така че когато много ви залюти се оказва, че е най-добре да пийнете нещо алкохолно вместо вода за да облекчите усещането.
Капсаицинът има супер много ползи за организма, които са доказани с различни изследвания и определно е нещо, което би могло да бъде полезно за много хора!
- Едно от най-интересните неща е това, че капсаицинът подобрява АПОПТОЗАТА! Това е много важен физиологичен процес, при който клетките се самоунищожават, което е програмирано в тяхното ДНК, и се случва тогава когато една клетка стане опасна за организма, с цел той да бъде предпазен. Пример за това са канцерогенните или вирусни клетки! Точно затова този процес е от изключително значение, а лютото го подпомага, така че опитайте да го включите в менюто си.
- Обратно на разпространеното твърдение, че лютото дразни стомаха, всъщност капсаицина в лютите чушки стимулира кръвообръщението на лигавицата и НЕ стимулира отделянето на киселини, а напротив алкализира и стимулира произвеждането на мукус/слуз, което е благоприятно за заздравяване на язвите например.
- Засилва термогенезата (произвежданет на топлина в организма), което води до подобряване на метаболизма, което може да доведе до изгаряне на излишни мазнини.
- При наличие на диабет тип 2 след консумация на люти чушки инсулина, който е необходим за понижаването на кръвната захар е значително по-малко, особено при хора с нарнормено тегло!
- Има антибактелиално, антиоксидантно и антивъзпалително действие
- Натурално болкоуспокояващо и какво ли още не!
Точно заради всички тези неща, когато видях рецептата на Здравка за Хариса паста нямаше как да я пропусна
Съставките:
- около 15-16 сухи червени чушки
- няколко люти сухи чушки (зависи колко люто предпочитате)
- кимион, кориандър, чесън и сол на вкус
- около 6-7с.л. зехтин
Приготвяне:
- Отстранете семките и загрейте чушките на тиган за 1 минутка на страна
- Потопете в гореща вода за 4-5 минути, отцедете и сложете в блендер, може да ползвате и пасатор
- Обелете 1 скилидка чесън, загрейте подправките, така че да отделят аромат и ги добавете към чушките. Добавете и солта
- Сложете зехтина и блендирайте, ако е необходимо добавете още, за да може да блендирате по-лесно
- Сипете в бурканче, залейте със зехтин и съхранявайте в хладилника
Коментари
Публикуване на коментар