Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Защо лютото е полезно + рецепта за Хариса | Harissa paste recipe

ЛЮТО!🌶️🌶️🌶️

От известно време се опитвам да се науча да ям люто, защото чета много интересни неща за това как то влияе на организма. Обаче!... Много ми е трудно, защото ми люти хахах, а в същото време ми е супер вкусно... знам как звуча, но какво да направя.

Лютото в лютите чушки идва от съставка, която се казва КАПСАИЦИН. Именно той предизвиква парещото усещане в устата когато ядем люто, и е много малко водоразтворим, а се неутрализира най-добре от алкохол, така че когато много ви залюти се оказва, че е най-добре да пийнете нещо алкохолно вместо вода за да облекчите усещането.

Капсаицинът има супер много ползи за организма, които са доказани с различни изследвания и определно е нещо, което би могло да бъде полезно за много хора!

- Едно от най-интересните неща е това, че капсаицинът подобрява АПОПТОЗАТА! Това е много важен физиологичен процес, при който клетките се самоунищожават, което е програмирано в тяхното ДНК, и се случва тогава когато една клетка стане опасна за организма, с цел той да бъде предпазен. Пример за това са канцерогенните или вирусни клетки! Точно затова този процес е от изключително значение, а лютото го подпомага, така че опитайте да го включите в менюто си.

- Обратно на разпространеното твърдение, че лютото дразни стомаха, всъщност капсаицина в лютите чушки стимулира кръвообръщението на лигавицата и НЕ стимулира отделянето на киселини, а напротив алкализира и стимулира произвеждането на мукус/слуз, което е благоприятно за заздравяване на язвите например.

- Засилва термогенезата (произвежданет на топлина в организма), което води до подобряване на метаболизма, което може да доведе до изгаряне на излишни мазнини.

- При наличие на диабет тип 2 след консумация на люти чушки инсулина, който е необходим за понижаването на кръвната захар е значително по-малко, особено при хора с нарнормено тегло!

- Има антибактелиално, антиоксидантно и антивъзпалително действие

- Натурално болкоуспокояващо и какво ли още не!

Точно заради всички тези неща, когато видях рецептата на Здравка за Хариса паста нямаше как да я пропусна

Съставките:
  • около 15-16 сухи червени чушки
  • няколко люти сухи чушки (зависи колко люто предпочитате)
  • кимион, кориандър, чесън и сол на вкус
  • около 6-7с.л. зехтин
Приготвяне:
  1. Отстранете семките и загрейте чушките на тиган за 1 минутка на страна
  2. Потопете в гореща вода за 4-5 минути, отцедете и сложете в блендер, може да ползвате и пасатор
  3. Обелете 1 скилидка чесън, загрейте подправките, така че да отделят аромат и ги добавете към чушките. Добавете и солта
  4. Сложете зехтина и блендирайте, ако е необходимо добавете още, за да може да блендирате по-лесно
  5. Сипете в бурканче, залейте със зехтин и съхранявайте в хладилника




Коментари