Преди няколко поста ви споделих рецепта за люта хариса паста, и че от известно време се опитвам да включа повече люти храни в менюто си!
За моя радост се получава и определяно вече ям поне 300% повече люто от преди 1 година например, така че потвърждавам, свиква се и човек може да се научи, стига да му е вкусно и да иска разбира се! Ползите от лютото са много и страхотни, някои от тях може да прочетете в поста с рецептата за харисата.
Ако пък не сте любители на лютото и не искате да експериментирате, днешната супа може да приготвите и съвсем НЕ люта, така че няма страшно! Супата става готова за 40 минути from start to finish и е мега вкусна
Избрах да сложа пащърнак, защото е в сезон и в момента може да го намерите навсякъде и в много добър вид. Освен това пащърнака е много полезен, съдържа голямо количество антиоксиданти, разтворими и неразтворими фибри, Вит С, Вит К и Фолат (фолиева киселина/ Вит В9), който е много важен за синтеза на ДНК и процесите на растеж, именно затова се препоръчва и допълнителен прием при бременност, а на всичкото отгоре самия зеленчук е и много вкусен!
Ето и какво ще ви трябва за супата:
- 350г обелен пащърнак (около 2 средни корена)
- 1 тиквичка (около 250г)
- 3-4 малки манатарки ( пресни, сушени или замразени)
- 2 картофа (около 250г)
- 1л вода
- 1 стрък праз
- 30мл зехтин
- 2 сухи пеперончино чушки (по желание)
- 200мл растително мляко по избор (аз ползвах спелта)
- сол, черен пипер, салвия и чубрица на вкус
Приготвяне:
- Всички зеленчуци, без праза, нарежете с еднаква големина, като картофите нарежете малко по-ситно, за да се сварят успоредно с другите зеленчуци
- Сложете в тенджера, покрийте с водата, и оставете на среден огън да заври
- Докато зеленчуците врят, нарежете праза и го запържете в зехтина, заедно с подправките
- След около 13-15 минути всички зеленчуци трябва да за оменкнали добре и може да добавите праза и пеперончиното
- Изключете котлона и пасирайте всичко до гладък крем
- Добавете млякото и сол на вкус, разбъркайте и сте готови!
- Сервирайте с малко лимонов сок, струйка зехтин, пресен магданоз или кориандър, запечени ядки и семена, филийка хляб, крутони, или каквото друго искате
Коментари
Публикуване на коментар