Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Пикантна супа с пащърнак | Spicy Parsnip Soup

Преди няколко поста ви споделих рецепта за люта хариса паста, и че от известно време се опитвам да включа повече люти храни в менюто си! 

За моя радост се получава и определяно вече ям поне 300% повече люто от преди 1 година например, така че потвърждавам, свиква се и човек може да се научи, стига да му е вкусно и да иска разбира се! Ползите от лютото са много и страхотни, някои от тях може да прочетете в поста с рецептата за харисата.

Ако пък не сте любители на лютото и не искате да експериментирате, днешната супа може да приготвите и съвсем НЕ люта, така че няма страшно! Супата става готова за 40 минути from start to finish и е мега вкусна

Избрах да сложа пащърнак, защото е в сезон и в момента може да го намерите навсякъде и в много добър вид. Освен това пащърнака е много полезен, съдържа голямо количество антиоксиданти, разтворими и неразтворими фибри, Вит С, Вит К и Фолат (фолиева киселина/ Вит В9), който е много важен за синтеза на ДНК и процесите на растеж, именно затова се препоръчва и допълнителен прием при бременност, а на всичкото отгоре самия зеленчук е и много вкусен!

Ето и какво ще ви трябва за супата:
  • 350г обелен пащърнак (около 2 средни корена)
  • 1 тиквичка (около 250г)
  • 3-4 малки манатарки ( пресни, сушени или замразени)
  • 2 картофа (около 250г)
  • 1л вода
  • 1 стрък праз
  • 30мл зехтин
  • 2 сухи пеперончино чушки (по желание)
  • 200мл растително мляко по избор (аз ползвах спелта)
  • сол, черен пипер, салвия и чубрица на вкус
Приготвяне:
  1. Всички зеленчуци, без праза, нарежете с еднаква големина, като картофите нарежете малко по-ситно, за да се сварят успоредно с другите зеленчуци
  2. Сложете в тенджера, покрийте с водата, и оставете на среден огън да заври
  3. Докато зеленчуците врят, нарежете праза и го запържете в зехтина, заедно с подправките
  4. След около 13-15 минути всички зеленчуци трябва да за оменкнали добре и може да добавите праза и пеперончиното
  5. Изключете котлона и пасирайте всичко до гладък крем
  6. Добавете млякото и сол на вкус, разбъркайте и сте готови!
  7. Сервирайте с малко лимонов сок, струйка зехтин, пресен магданоз или кориандър, запечени ядки и семена, филийка хляб, крутони, или каквото друго искате 


Коментари