Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Прясна Домашна паста | Homemade Fresh Pasta

Да, занам, че в магазина има най-различни видове паста, които са прекрасни, но има нещо много приятно и терапевтично в това сам да си я приготвиш! 

Да си омесиш тестото, да го пипаш с ръце, да му кажеш 2-3 хубави думи за да го заредиш с хубава енергия, и накрая да го разточиш и нарежеш, просто магия! 
После да навиеш пастата на гнезденца и ги оставиш да изсъхнат... А да ги сготвиш веднага, толкова пресни... няма сравнение с нищо, жестоко е!

Много пъти съм правила прясна паста, но за първи път правя с помощта на машина за разточване! Подариха ми я за рожденния ден ♡ и най-накрая намерих време да я пробвам! МНОГО е яко! Определено ще правя по-често!

Разбира се, не ви е нужна машина, и с точилка ще стане, аз просто много исках да си пробвам подаръка, хаха!

Както се досещате пастата, която аз направих е от спелта и е веган, но може да я направите и с друго брашно и яйца ако предпочитате: лимец, пшеница, ръж, да ги смесвате и т.н.


Направих пълнозърнеста и бяла, като количествата на водата и брашното бяха идентични:
  • 150 + 70г брашно
  • 90мл вода
  • 1ч.л. сол
  • Допълнително брашно за разточване

Приготвянето:
  1. В купа сложих 150г от брашното, заедно със солта
  2. Добавих водата, разбърках с дървена лъжица, и го оставих за 2-3 минутки
  3. Добавих още 25г, омесих с ръце и пак го оставих за 2-3 минути да се отпусне, за да може да поеме още брашно
  4. Добавих следващите 25г, месих докато се поемат, оставих 2-3минути, и така докато не стане тестото твърдо, еластично и не лепне, също така и не се къса. Общо над 150-те грама добавих още 70г.
  5. След като е готово, го оформих като диск, с дебелина около 1см.
  6. Трябва да се набрашни обилно от двете страни и след това да се мине през валяците на машината, на най-голямата ширина
    Набрашних пак и минах на следващата дебелина. Това се повтаря докато не стане колкото тънко искате
  7. Машината има няколко различни ножа, аз използвах най-тънкия, за тальолини.
  8. Взех снопче от нарязаната вече паста, набрашних добре и поставих върху покривка да изсъхне (около 2 дни)
  9. Всичко това може да направите с точилка. Разточвате и режете, с нож за пица е най-удобно!

Коментари