Да, занам, че в магазина има най-различни видове паста, които са прекрасни, но има нещо много приятно и терапевтично в това сам да си я приготвиш!
Да си омесиш тестото, да го пипаш с ръце, да му кажеш 2-3 хубави думи за да го заредиш с хубава енергия, и накрая да го разточиш и нарежеш, просто магия!
После да навиеш пастата на гнезденца и ги оставиш да изсъхнат... А да ги сготвиш веднага, толкова пресни... няма сравнение с нищо, жестоко е!
Много пъти съм правила прясна паста, но за първи път правя с помощта на машина за разточване! Подариха ми я за рожденния ден
♡ и най-накрая намерих време да я пробвам! МНОГО е яко! Определено ще правя по-често!
Разбира се, не ви е нужна машина, и с точилка ще стане, аз просто много исках да си пробвам подаръка, хаха!
Както се досещате пастата, която аз направих е от спелта и е веган, но може да я направите и с друго брашно и яйца ако предпочитате: лимец, пшеница, ръж, да ги смесвате и т.н.
Направих пълнозърнеста и бяла, като количествата на водата и брашното бяха идентични:
- 150 + 70г брашно
- 90мл вода
- 1ч.л. сол
- Допълнително брашно за разточване
Приготвянето:
- В купа сложих 150г от брашното, заедно със солта
- Добавих водата, разбърках с дървена лъжица, и го оставих за 2-3 минутки
- Добавих още 25г, омесих с ръце и пак го оставих за 2-3 минути да се отпусне, за да може да поеме още брашно
- Добавих следващите 25г, месих докато се поемат, оставих 2-3минути, и така докато не стане тестото твърдо, еластично и не лепне, също така и не се къса. Общо над 150-те грама добавих още 70г.
- След като е готово, го оформих като диск, с дебелина около 1см.
- Трябва да се набрашни обилно от двете страни и след това да се мине през валяците на машината, на най-голямата ширина
Набрашних пак и минах на следващата дебелина. Това се повтаря докато не стане колкото тънко искате - Машината има няколко различни ножа, аз използвах най-тънкия, за тальолини.
- Взех снопче от нарязаната вече паста, набрашних добре и поставих върху покривка да изсъхне (около 2 дни)
- Всичко това може да направите с точилка. Разточвате и режете, с нож за пица е най-удобно!
Коментари
Публикуване на коментар