Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Бананови палачинки с 3 съставки | 3 ingredient banana pancakes


АКВАФАБА и ПАЛАЧИНКИ с 3 съставки! 🥞🥞🥞

Знаете ли какво е Аквафаба!
Сигурна съм, че поне сте чували!

Аквафаба ( от латински aqua - вода и faba - боб) се нарича водата, в която са се варили най-различни видове от семейство бобови.

При варенето във водата преминават протеини, нишесте и сапунини от нахута (неговата е с най-добри качества), което всъщност е нещото, което я прави по-специална от обикновената вода!
Има страшно много приложения, най често се ползва като заместител на яйцата, защото се разбива по същия начин както белтъците се разбиват на сняг. 🥚🥚🥚

Е, не може да си направите омлет само от аквафаба, но може да си направите страшно много други неща. Може да я ползвате за всякакви сладкиши и кексове, с нея се правят веган целувки и Павлова, а аз от години си правя домашна майонеза, която е просто невероятна и става за по-малко от 2 минути!

Днес ще ви покажа друго нейно приложение, а именно в ПАЛАЧИНКИ, които стават много пухкави, точно благодарение на тази магическа течност!


Продуктите са само 3:

  • 2 банана (200г)
  • 65мл аквафаба (от буркан или консерва със сварен нахут)
  • 70г брашно от спелта 

Приготвяне:
  1. Пасирайте бананите на пюре
  2. Сипете аквафабата в купа и с помощта на миксер я разбийте по същия начин, по който бихте разбили белтъци: на висока скорост, докато не се образува гъст и твърд сняг (ще отнеме около 5-6 минути, вижте последния слайд)
  3. Добавете разбитата на сняг вода към банановото пюре, и с помощта на шпатула разбъркайте внимателно, така че да получите много въздушна и пухкава смес
  4. Добавете брашното и отново разбъркайте внимателно
  5. От тази смес изпечете палачинки в средно загрят тиган, с мъничко мазнина, като печете по около 2 минути на страна
  6. Аз полях с малко агаве и украсих с резенчета банан и замразени боровинки

Готово! Как ви се струва, ще пробвате ли да разбиете едни "белтъци" и да си направите тези пухкави веган палачинки?

Коментари