Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Пролетни рулца с оризови кори | Fresh Spring rice paper Rolls

ПРОЛЕТНИ РУЛЦА С ОРИЗОВИ КОРИ 🌾🥢🌿❤️

Пролетните рулца са ми много любими, но ги правя рядко, а всеки път изяждам толкова много от тях, че чак не искам да си признавам! 🙈

Традиционни са за Виетнам, може да ги срещнете под най-различни имена: fresh rolls, rice rolls, cold rolls, salad rolls, и т.н., най-общото наименование е SPRING ROLLS.

Различават се от китайските пролетни рулца по това, че за завиването се използват оризови кори, a за китайските се ползват пшенични кори като тези, които тук ползваме за баница. Също така китайските се пържат, а виетнамските най-често се сервират пресни и студени.

Приготвянето им всъщност е доста лесно, завиването е най-tricky частта, но ако сте правили сарми поне веднъж няма как да не се справите, оризовата хартия е една идея по-хлъзгава, но на 2-рото рулце ще схванете и ще ги завивате без проблем! 👌

Плънката може да е най-различна и да сложите точно каквото на вас ви харесва, вариантите са безброй! 🥒🥑🥬🥕

Сервират се най-често с хойсин, соев или фъстъчен сос, но разбира се може да ги хапвате с всякакъв друг, който обичате. 🥜

Днес ще ви покажа мойте рулца и ще ви дам идея за елементарна плънка и сос!


Продукти:

  • 6-8бр оризови кори
  • 1 шепа листа бейби спанак
  • 10г сусам
  • 80г нарязано лилаво зеле
  • 2 малки моркова нарязани на лентички (около 50г)
  • 80г краставица нарязана на лентички
  • 50г Glass-Noodles (от боб мунг) или други нудли по ваш избор
  • 60г авокадо нарязано на филийки


За соса:

  • Соев сос, или Coco Aminos (заместител на соевия сос, без глутен, захар или соя, аз ползвам него) + чили флейкс
  • Другия сос от снимките е домашна веган майонеза без яйца, рецептата, за която ще споделя скоро

Приготвяне:

  1.  Вземете 1 оризова кора и я потопете в хладка вода за около 10-20 секунди
  2.  Сложете върху дъска, поръсете с малко сусам и подредете няколко листенца спанак
  3.  Отгоре подредете от зеленчуците, сложете малко нудълс и завийте по същия начин както се завиват лозови сарми 
  4.  Оставете рулцата в чиния за 10-15 минути, те ще изсъхнат една идея, така че да станат лесни за разрязване, може да ги ядете и цели.

Коментари