Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Веган ореховки с аквафаба (нахутена вода)| Vegan walnut cookies with aquafaba (chickpea liquid)

Реших да експериментирам с едни ореховки, защото не си спомням кога е последния път когато съм правила, а много обичам, пък и най-вероятно тогава все още съм слагала и яйца, така че е било доста отдавна!
Е, получиха се доста добре, пухкави, с хрупкава коричка, и леко дъвчащи от вътре, а цялото приготовление и печенето отне точно 25 минути, много ми харесват бързи, вкусни и лесни рецепти!
Има нещo, коeто бих променила следващия път когато ги правя - ще сложа по-малко кокосово брашно, не 30, а 20 грама, защото мисля, че сместа ще се получи по-добре ако е една идея по-влажна, също така ще направя шоколадова заливка от кокосово масло, мед/агаве и какао както при ей тези меденки, подозирам, че ще стане много добре.
Сега ще ви дам рецептата за ореховките от снимките, а ако решите да ги направите, сами ще прецените дали да промените леко количеството на кокосовото брашно, и дали ще ги залеете с шоколад.

Продукти за 20 ореховки:
  • 100мл аквафаба (водата от 1 малко бурканче сварен нахут) + щипка сол
  • 160г орехи
  • 50г кокосова захар
  • 30г кокосово брашно
Приготвяне:
  1. В блендер смелете орехите заедно с кокосовата захар, но не много фино, хубаво е да има малки орехови парченца
  2. В купа с помощта на миксер разбийте нахутената вода заедно с щипка сол, по същия начин както бихте разбили обикновени яйчни белтъци, на пухкав твърд сняг
  3. Добавете смлените орехи и внимателно разбъркайте с шпатула, ще се получи течлива смес
  4. Добавете кокосовото брашно и разбъркайте внимателно, сместа ще се сгъсти значително
  5. С лъжица вземете част от тестото и поставете в тава покрита с хартия за печене, може да направите ореховките колкото големи искате, аз ги направих малко по-големи от орех 
  6. С леко влажни пръсти оформете сладките като притискате леко, така че да не са много рошави
  7. Печете 20 минути в предварително загрята на 170°С фурна, като в последните 2 минути намалете градусите на 150°С и пуснете вентилатора
  8. Извадете от фурната и преместете на решетка да изстинат
  9. Ако останат някакви ги съхранявайте в кутия
  10. В highlights в instagram има повече снимки от процеса на приготвяне
-----------------------------------
Ingredients for 20 small cookies:
  • 100ml aquafaba (the liquid from a small jar or a can of chickpeas)
  • 160g walnuts
  • 50g coconut sugar
  • 30g coconut flour
Instructions:
  1. Blend the walnuts with the coconut sugar in a blender
  2. Using a mixer beat the aquafaba with a pinch of salt, until stiff peaks form, just like you would do with normal egg whites 
  3. Add the the blended walnuts with the sugar to the aquafaba and mix carefully with a spatula
  4. Add the coconut flour and mix again, the mixture will thicken up a lot
  5. Take some of the mixture with a spoon and put in on a baking tray covered with baking paper
  6. Wet your fingers and smooth the cookies a little bit (not necessary)
  7. Bake for 20 minutes in a preheated to 170°C oven, but in the last 2 minutes lower to 150°C and put the fan on so that they can crisp up on the outside and stay a bit chewy on the inside
  8. Remove from oven and transfer to a cooling rack to cool completely 
  9. If you manage to not eat all of the cookies you can store them in a metal box

Коментари