Реших да експериментирам с едни ореховки, защото не си спомням кога е последния път когато съм правила, а много обичам, пък и най-вероятно тогава все още съм слагала и яйца, така че е било доста отдавна!
Е, получиха се доста добре, пухкави, с хрупкава коричка, и леко дъвчащи от вътре, а цялото приготовление и печенето отне точно 25 минути, много ми харесват бързи, вкусни и лесни рецепти!
Има нещo, коeто бих променила следващия път когато ги правя - ще сложа по-малко кокосово брашно, не 30, а 20 грама, защото мисля, че сместа ще се получи по-добре ако е една идея по-влажна, също така ще направя шоколадова заливка от кокосово масло, мед/агаве и какао както при
ей тези меденки, подозирам, че ще стане много добре.
Сега ще ви дам рецептата за ореховките от снимките, а ако решите да ги направите, сами ще прецените дали да промените леко количеството на кокосовото брашно, и дали ще ги залеете с шоколад.
Продукти за 20 ореховки:
- 100мл аквафаба (водата от 1 малко бурканче сварен нахут) + щипка сол
- 160г орехи
- 50г кокосова захар
- 30г кокосово брашно
Приготвяне:
- В блендер смелете орехите заедно с кокосовата захар, но не много фино, хубаво е да има малки орехови парченца
- В купа с помощта на миксер разбийте нахутената вода заедно с щипка сол, по същия начин както бихте разбили обикновени яйчни белтъци, на пухкав твърд сняг
- Добавете смлените орехи и внимателно разбъркайте с шпатула, ще се получи течлива смес
- Добавете кокосовото брашно и разбъркайте внимателно, сместа ще се сгъсти значително
- С лъжица вземете част от тестото и поставете в тава покрита с хартия за печене, може да направите ореховките колкото големи искате, аз ги направих малко по-големи от орех
- С леко влажни пръсти оформете сладките като притискате леко, така че да не са много рошави
- Печете 20 минути в предварително загрята на 170°С фурна, като в последните 2 минути намалете градусите на 150°С и пуснете вентилатора
- Извадете от фурната и преместете на решетка да изстинат
- Ако останат някакви ги съхранявайте в кутия
- В highlights в instagram има повече снимки от процеса на приготвяне
-----------------------------------
Ingredients for 20 small cookies:
- 100ml aquafaba (the liquid from a small jar or a can of chickpeas)
- 160g walnuts
- 50g coconut sugar
- 30g coconut flour
Instructions:
- Blend the walnuts with the coconut sugar in a blender
- Using a mixer beat the aquafaba with a pinch of salt, until stiff peaks form, just like you would do with normal egg whites
- Add the the blended walnuts with the sugar to the aquafaba and mix carefully with a spatula
- Add the coconut flour and mix again, the mixture will thicken up a lot
- Take some of the mixture with a spoon and put in on a baking tray covered with baking paper
- Wet your fingers and smooth the cookies a little bit (not necessary)
- Bake for 20 minutes in a preheated to 170°C oven, but in the last 2 minutes lower to 150°C and put the fan on so that they can crisp up on the outside and stay a bit chewy on the inside
- Remove from oven and transfer to a cooling rack to cool completely
- If you manage to not eat all of the cookies you can store them in a metal box
Коментари
Публикуване на коментар