Така... това е едно божествено, и много шоколадово нещо, което не съм очаквала, че ще се получи толкова добре! Толкова стана вкусно, че изядох една четвърт от него наведнъж! Ужас!!! Не ми се смятат калории, изобщо не искам да знам... хахаха!
До тук добре, обаче имам едно предупреждение към тези от вас, които решат да го приготвят... Поради специфичния характер на кокосовото брашно и начина, по който то абсорбира течности, кейка се получи леко ронлив, и трябва да сте прецизни при преместването на парчетата и ви съветвам да го оставите в хартията за печене, защото е възможно да се разпадне ако се опитате да я отлепите и да го преместите в чиния. Грешката със сигурност е моя, може би трябваше да сложа повечко конопен протеин/ленено брашно, или пък малко чия. Няма значение, другия път ще го подобря, важното е, че вкуса е брутален и всички шоколадозависими ще бъдат доволни!
!!! Още нещо... това е идеалния кейк за следобеден чай от горски плодове... твърде специфично, но... ммм!!!
Продукти:
- 220г кокосово брашно
- 200г кокосова захар
- 1ч.л. сода
- 80г какао
- щипка сол
- 20г конопен протеин или лелено брашно
- 360мл мляко, аз разбира се сложих спелтово, но всякакво ще свърши работа
- 1с.л. оцет
- 100мл кафе
- 85мл олио от гроздови семки
- 150г замразени горски плодове, аз сложих ягоди и къпини
Приготвяне:
- В купа сложете кокосовото брашно, захарта, содата, какаото, конопения протеин и солта, и разбъркайте
- Добавете млякото, оцета и кафето и разбъркайте с кухненска тел, ще се получи много гъсто и много шоколадово тесто
- Разбийте замразените плодове в блендер за кратко, докато не станат на "прах". Добавете ги към сместа и разбъркайте, така че да се разпределят равномерно
- Преместете сместа в кръгла форма покртита с хартия за печене и притистене с шпатула, така че да заравните
- Печете 45-50 минути в предварително загрята на 170°С фурна, преместете върху решетка за да изстине
- Може да поръсите с какао по желание
-----------------------------------
Ingredients:
- 220g coconut flour
- 200g coconut sugar
- 1tsp bicarbonate of soda
- 80g cocoa powder
- pinch of salt
- 20g hemp protein or flax meal
- 360ml plant milk, any kind would do the job
- 1Tbsp vinegar
- 100ml coffee
- 85ml grape seed oil
- 150g frozen berries, I used strawberries and blackberries
Instructions:
- Add the coconut flour, coconut sugar, bicarbonate of soda, cocoa powder, hemp protein and salt in a bowl, and mix
- Add the milk, vinegar and coffee and mix. The mixture gets really thick
- Blend the frozen berries to a "powder" and add to the chocolate mixture and mix so that they spread evenly
- Transfer to a cake tin covered with baking paper and press nicely with a spatula
- Bake for 45-50 minutes in a preheated to 170°C oven and then transfer to a cooling rack
- Dust with cocoa powder (optional)
Коментари
Публикуване на коментар