Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Зелени кюфтенца от нахут | Green chickpea falafels

Ето една много лесна и много бърза рецепта за нахутени кюфтенца, която е идеална за моментите, в които се чудите какво да си направите за вечеря, а не ви се занимава с много готвене. Ще ви трябва просто един нахут от буркан, малко подправки, и един блендер, който ще свърши всичко вместо вас. Крайния резултат са ето тези зелени пухкави кюфтенца, които разбира се са здравословни и безкрайно вкусни. Сервирайте ги с някакъв свеж сос и салатка и вечерята е готова!


Продукти за 19-20бр кюфтенца
  • 220г сварен нахут
  • 1 малка глава кромид лук
  • 1 малка скилидка чесън
  • 20мл олио от гроздови семки или зехтин
  • 1 стрък пресен босилек
  • няколко стръкчета пресен копър
  • няколко стръкчета пресен магданоз
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1/2 ч.л. сода за хляб + 1ч.л. оцет или лимонов сок
  • вода колкото почти да покрие всичко (може би около 100мл)
  • 120г брашно от нахут
Приготвяне:
  1. В блендер или чопър (аз ползвах нутрибулет) сложете всички съставки, освен нахутеното брашно, содата и оцета, и блендирайте докато не получите гладка леко течна ментово зелена смес
  2. Изсипете сместа в купа и добавете брашното от нахут и содата + оцета, смесете всичко с шпатула
  3. Трябва да получите тесто с гъстота, която позволява да оформите кюфтенца без те да се разливат
  4. Вземете част от сместа и сложете в тавичка покрита с хартия за печене, аз използвах 2 лъжици за да ги оформям, вие го направете както ще ви бъде най-удобно
  5. Печете в предварително загрята на 170°С фурна за 30 минути
  6. Сервирайте топли или студени с любимия ви сос!
-----------------------------------------

Ingredients for 19-20 falafels:
  • 220g cooked chickpeas from a can or a jar
  • 1 small head onion
  • 1 clove of garlic
  • 20ml grape seed oil or olive oil
  • handful of fresh basil
  • handful of fresh dill
  • handful of fresh parsley of coriander
  • salt and pepper to taste
  • 1/2tsp bicarbonate of soda + 1tsp vinegar or lemon juice
  • water so that it just covers everything 
  • 120g chickpea flour
Instructions:
  1. In a blender (I used nutribulet) put all of the ingredients except the chickpea flour and bled until you get a nice smooth and slightly runny minty green mixture
  2. Transfer to a bowl, add the chickpea flour and mix with a spatula until your mixture is thick enough to form the falafels so that they don't spill at all
  3. Take some of the mixture and put it in a baking tray covered with baking paper, I used 2 spoons to form the falafelt, you can do it however you fell comfortable
  4. Bake in a preheated to 170°C oven for 30 minutes
  5. Serve them hot or cold with your favorite sauce

Коментари