Ето една много лесна и много бърза рецепта за нахутени кюфтенца, която е идеална за моментите, в които се чудите какво да си направите за вечеря, а не ви се занимава с много готвене. Ще ви трябва просто един нахут от буркан, малко подправки, и един блендер, който ще свърши всичко вместо вас. Крайния резултат са ето тези зелени пухкави кюфтенца, които разбира се са здравословни и безкрайно вкусни. Сервирайте ги с някакъв свеж сос и салатка и вечерята е готова!
Продукти за 19-20бр кюфтенца
- 220г сварен нахут
- 1 малка глава кромид лук
- 1 малка скилидка чесън
- 20мл олио от гроздови семки или зехтин
- 1 стрък пресен босилек
- няколко стръкчета пресен копър
- няколко стръкчета пресен магданоз
- сол и черен пипер на вкус
- 1/2 ч.л. сода за хляб + 1ч.л. оцет или лимонов сок
- вода колкото почти да покрие всичко (може би около 100мл)
- 120г брашно от нахут
Приготвяне:
- В блендер или чопър (аз ползвах нутрибулет) сложете всички съставки, освен нахутеното брашно, содата и оцета, и блендирайте докато не получите гладка леко течна ментово зелена смес
- Изсипете сместа в купа и добавете брашното от нахут и содата + оцета, смесете всичко с шпатула
- Трябва да получите тесто с гъстота, която позволява да оформите кюфтенца без те да се разливат
- Вземете част от сместа и сложете в тавичка покрита с хартия за печене, аз използвах 2 лъжици за да ги оформям, вие го направете както ще ви бъде най-удобно
- Печете в предварително загрята на 170°С фурна за 30 минути
- Сервирайте топли или студени с любимия ви сос!
-----------------------------------------
Ingredients for 19-20 falafels:
- 220g cooked chickpeas from a can or a jar
- 1 small head onion
- 1 clove of garlic
- 20ml grape seed oil or olive oil
- handful of fresh basil
- handful of fresh dill
- handful of fresh parsley of coriander
- salt and pepper to taste
- 1/2tsp bicarbonate of soda + 1tsp vinegar or lemon juice
- water so that it just covers everything
- 120g chickpea flour
Instructions:
- In a blender (I used nutribulet) put all of the ingredients except the chickpea flour and bled until you get a nice smooth and slightly runny minty green mixture
- Transfer to a bowl, add the chickpea flour and mix with a spatula until your mixture is thick enough to form the falafels so that they don't spill at all
- Take some of the mixture and put it in a baking tray covered with baking paper, I used 2 spoons to form the falafelt, you can do it however you fell comfortable
- Bake in a preheated to 170°C oven for 30 minutes
- Serve them hot or cold with your favorite sauce
Коментари
Публикуване на коментар