Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Пухкав кекс с боровинки и арония | Fluffy blueberry and chokeberry cake

Всички обичаме от топящите се в устата сладкиши, които са пухкави, сочни и здравословни нали?
Ако отговорa e "да", то това е рецепта за един кекс, която много ще ви хареса, освен това е веган и е изключително елементарен за приготвяне, има чудесен аромат и става за нула време!
Пригответе си една дълбока купа, една кухненска тел за разбъркване, форма за кекс, която ви харесва, и просто слагайте една след друга съставките, бъркайте и печете.



Продукти:
  • 260г пълнозърнесто брашно от камут (може да замените с пшенично)
  • 130г пълнозърнесто брашно от спелта (може да замените с пшенично)
  • 220г кокосова захар (може да замените с бяла или кафява)
  • 2ч.л. сода за хляб
  • сока от 1/2 лимон
  • 100мл олио от гроздови семена или друго
  • 300мл растително мляко
  • 150мл вода
  • 1 малка кутийка пресни боровинки - 125г
  • 1 пълна шепа сушена арония
Приготвяне:
  1. В дълбока купа сложете всички съставки, освен плодовете, в последователността, в която са написани, не пропускайте да изсипете лимоновия сок върху содата за да я активирате
  2. Разбъркайте всичко с кухненска тел, така че да получите сравнително течна кексова смес
  3. Добавете плодовете и разбъркайте леко
  4. Изсипете сместа във форма за кекс покрита с хартия за печене (моята е с размери 30х12см) и печете в предварително загрята на 170°С фурна около 45-50 минути, или докато клечка за зъби не излиза суха
  5. Извадете кекса от формата с хартията за печене и го сложете на решетка да изстине напълно
-----------------------------------------------------
Ingredients:
  • 260g kamut flour
  • 130g wholegrain dinkel flour
  • 220g coconut sugar
  • 2tsp bicarbonate of soda
  • the juice of 1/2 lemon
  • 100ml grape seed oil
  • 300ml plant milk
  • 150ml water
  • 125g fresh blueberries, frozen ones will work too
  • 1 big handful of chokeberries
Instructions:
  1. In a bowl add all of the ingredients, except the fruits, in this exact order and make sure to pour the lemon juice on top of the bicarbonate of soda to activate it
  2. Mix everything well with a whisk until you get a slightly runny cake mixture
  3. Add the blueberries and chokeberries and mix them in
  4. Pour the cake mixture in a cake pan (I used 30x12 cm tin, you can use your favorite one) and bake in a preheated to 170°C oven for 45-50 minutes or until a toothpick comes out clean
  5. Remove from oven and transfer to a cooling rack to cool completely
Enjoy!

Коментари