Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 1...

Постни коледни меденки | Vegan honey cookies

Олеле колко станаха вкуснииии! Направо не ми се вярва колко хубави меденки направих, пухкави, с невероятно вкусна глазура, а на всичкото отгоре са във формата на звездички и са постни! Колко по-коледно може да стане от това?
Рецептата е елементарна, както обещах, че ще бъдат всички коледни работи тази година, всичко се слага в една голяма купа, правим меко тесто, разточваме, изрязваме формичките и печем.  Easy!





Продукти:
За тестото:
  • 160г пюре от ябълка
  • 150г кокосова захар
  • 80мл олио от гроздови семена
  • 1/2ч.л. канела
  • 1/2ч.л. джинджифил
  • кората от един лайм или 1/2 портокал
  • 1ч.л. сода
  • сока от 1/2 лайм или лимон
  • 370-380г пълнозърнесто брашно от спелтa + допълнително за разточване
За глазурата:
  • 35г кокосово масло
  • 75г мед
  • 20г какао
Инструкции:
За тестото:
  1. Сложете всички съставки в дълбока купа, в последователността, в която са написани (изсипете лимоновия сок върху содата за да я активирате)
  2. Разбъркайте всичко с дървена лъжица, докато не започне да се образува тесто
  3. С ръце оформете мека топка тесто, сложете го в хладилника за 15-20 минути
  4. Извадете тестото от хладилника и го разточете върху набрашнен плот до дебелина около 1,5см
  5. Изрежете желаните формички, аз предпочетох звездички с различна големина (може просто да направите топчета с ръце, не е задължително да изрязвате формички) и ги подредете в тава покрита с хартия за печене
  6. Печете в предварително загрята на 170°С фурна за 13-15 минути
  7. Извадете от фурната и сложете на решетка да изстиват
За глазурата:
  1. Разтопете кокосовото масло, добавете меда и какаото, и разбъркайте. Трябва да се получи гладка и не много течна шоколадова смес
  2. Потопете горната страна на всяка меденка в глазурата и ги сложете в хладилника да се стегнат за 30 минути.
-------------------------------------------
Ingredients:
For the cookie dough:
  • 160g apple puree 
  • 150g coconut sugar
  • 80ml grape seed oil
  • 1/2tsp cinnamon
  • 1/2tsp ginger
  • zest of a lime or half an orange
  • 1tsp baking soda
  • the juice of half a lime or lemon
  • 370-380g wholegrain dinkel flour
  • + more for rolling
For the glaze:
  • 35g coconut oil
  • 75g agave syrup or honey
  • 20g cocoa powder
Instructions:
For the dough:
  1. Put all of the ingredients in a big bowl (make sure to pour the lemon juice over  the baking soda to activate it)
  2. Mix everything with a wooden spoon until a dough starts to form
  3. Using your hands make a soft ball of dough and put it in the fridge for 15-20 minutes
  4. Remove from fridge and roll the dough onto a floured surface to 1,5cm thickness
  5. Cut the dough with your favorite cookie cutters and transfer the cookies in a tray covered with baking paper
  6. Bake in a preheated to 170°C oven for 13 to 15 minutes
  7. Remove from oven and leave them to cool completely on a cooling rack
For the chocolate glaze:
  1. Melt coconut oil, add honey and cocoa powder and mix until you get smooth and shiny chocolate glaze
  2. Dip every cookie in the chocolate mixture then put them in the fridge for 30 minutes
  3. Store in the fridge or in an airtight container



Коментари