Олеле колко станаха вкуснииии! Направо не ми се вярва колко хубави меденки направих, пухкави, с невероятно вкусна глазура, а на всичкото отгоре са във формата на звездички и са постни! Колко по-коледно може да стане от това?
Рецептата е елементарна, както обещах, че ще бъдат всички коледни работи тази година, всичко се слага в една голяма купа, правим меко тесто, разточваме, изрязваме формичките и печем. Easy!
Продукти:
За тестото:
- 160г пюре от ябълка
- 150г кокосова захар
- 80мл олио от гроздови семена
- 1/2ч.л. канела
- 1/2ч.л. джинджифил
- кората от един лайм или 1/2 портокал
- 1ч.л. сода
- сока от 1/2 лайм или лимон
- 370-380г пълнозърнесто брашно от спелтa + допълнително за разточване
За глазурата:
- 35г кокосово масло
- 75г мед
- 20г какао
Инструкции:
За тестото:
- Сложете всички съставки в дълбока купа, в последователността, в която са написани (изсипете лимоновия сок върху содата за да я активирате)
- Разбъркайте всичко с дървена лъжица, докато не започне да се образува тесто
- С ръце оформете мека топка тесто, сложете го в хладилника за 15-20 минути
- Извадете тестото от хладилника и го разточете върху набрашнен плот до дебелина около 1,5см
- Изрежете желаните формички, аз предпочетох звездички с различна големина (може просто да направите топчета с ръце, не е задължително да изрязвате формички) и ги подредете в тава покрита с хартия за печене
- Печете в предварително загрята на 170°С фурна за 13-15 минути
- Извадете от фурната и сложете на решетка да изстиват
За глазурата:
- Разтопете кокосовото масло, добавете меда и какаото, и разбъркайте. Трябва да се получи гладка и не много течна шоколадова смес
- Потопете горната страна на всяка меденка в глазурата и ги сложете в хладилника да се стегнат за 30 минути.
-------------------------------------------
Ingredients:
For the cookie dough:
- 160g apple puree
- 150g coconut sugar
- 80ml grape seed oil
- 1/2tsp cinnamon
- 1/2tsp ginger
- zest of a lime or half an orange
- 1tsp baking soda
- the juice of half a lime or lemon
- 370-380g wholegrain dinkel flour
- + more for rolling
For the glaze:
- 35g coconut oil
- 75g agave syrup or honey
- 20g cocoa powder
Instructions:
For the dough:
- Put all of the ingredients in a big bowl (make sure to pour the lemon juice over the baking soda to activate it)
- Mix everything with a wooden spoon until a dough starts to form
- Using your hands make a soft ball of dough and put it in the fridge for 15-20 minutes
- Remove from fridge and roll the dough onto a floured surface to 1,5cm thickness
- Cut the dough with your favorite cookie cutters and transfer the cookies in a tray covered with baking paper
- Bake in a preheated to 170°C oven for 13 to 15 minutes
- Remove from oven and leave them to cool completely on a cooling rack
For the chocolate glaze:
- Melt coconut oil, add honey and cocoa powder and mix until you get smooth and shiny chocolate glaze
- Dip every cookie in the chocolate mixture then put them in the fridge for 30 minutes
- Store in the fridge or in an airtight container
Коментари
Публикуване на коментар