Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Тиквени курабийки | Pumpkin cookies

Понеже опекох много тиква, защото не знаех колко точно ще ми трябва за този вълшебен сладкиш, и ми остана доста, реших да я направя на курабийки, а тъй като не знаех точно какви да са количествата на продуктите беше едно голямо мерене и добавяне: хайде оше малко брашно, а дали пък е достатъчно сладко?, оф сложих ли содата?... Както и да е, нагодих ги след известно чудене и станаха ужасяващо вкусни. Сега се радвам, че мерих и записвах всичко, защото ще трябва пак да ги приготвям, че много бързо ги изядохме. Решила съм да ги пробвам и с ябълка, така че ще има пост и с ябълкови курабийки. А сега нека преминем към рецептата!
Ако имате въпроси не се колебайте да ми пишете отдолу в коментарите, или ме намерете в INSTAGRAM и FACEBOOK


Продукти за 16 големи курабийки:

  • 380г пюре от печена тиква*
  • 75г кокосово масло
  • 110г кокосова захар
  • 70г сироп от агаве
  • 30мл мляко от спелта
  • 420г пълнозърнесто брашно от спелта
  • 1с.л. сода за хляб

*Нарежете тиква на големи парчета и сложете във фурната на 220°С да се опече, след което премахнете кората и я намачкайте с вилица за да стане на пюре
Приготвяне:

  1. В купа сложете горещата тиква и добавете кокосовото масло, кокосовата захар, сиропа от агаве и мялкото от спелта и разбъркайте добре
  2. Добавете брашното и содата и с дървена лъжица или шпатула бъркайте докато не получите гъсто, трудно за бъркане и лекпаво тесто
  3. С помощта на лъжица и шпатула вземете каквото количество от тестото прецените* и сложете в тава покрита с хартия за печене
  4. Печете в предварително загрята на 175°С фурна около 20 минути или докато не се напукат леко и краищата им станат малко по-тъмни
  5. Извадете от фурната и преместете на върху решетка да изстиват
  6. Съхранявайте в кутия

* Аз ги направих доста големи, с диаметър около 10-12см, но ако предпочитате може да ги направите доста по-малки и така ще излезнат най-малко 3 пъти повече
 Ако имате въпроси не се колебайте да ми пишете отдолу в коментарите, или ме намерете в INSTAGRAM и FACEBOOK

------------------------------------------------------
Ingredients for 16 big cookies:

  • 380g pumpkin puree*
  • 75g coconut oil
  • 110g coconut sugar
  • 70g agave syrup
  • 30ml dinkel milk
  • 420g wholegrain dinkel flour
  • 1tsp bicarbonate of soda

Cut a pumpkin in big chunks and roast them in a preheated to 220°C oven, remove the peel and measure 450g them mash it with a fork untill you get a puree
Instructions:

  1. Put the hot pumpkin puree in a bowl and add the coconut oil, coconut sugar, agave and milk and mix
  2. Add the flour and soda and by using a wooden spoon or spatula mix until you get very thick and hard to mix sticky dough
  3. Using a spoon and spatula scoop some of the mixture in a baking tray covered with baking paper* leaving about 2cm between every cookie
  4. Bake in a preheated to 175°C oven for about 20 minutes or until they crack a little and brown around the edges
  5. Remove from oven and transfer to a cooling rack
  6. Store them in an airtight container 

* I made the cookies quite big, but if you prefer you can make them a lot smaller and they will be at least 3 times more

Коментари