Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Пикантна супа с тиква | Spicy pumpkin soup

Тази година есента много ми харесва, топла и уютна, сутрин въздуха е супер свеж, а през деня слънцето пече толкова нежно и приятно, сезонните плодове и зеленчуци са на всеки ъгъл, цветовете са прекрасни, и на фона на всичко това просто няма как да мина без тази чудна и много здравословна тиквена супа!
Много е лесна за приготвяне, а вкуса от печената тиква просто е неустоим в комбинация с топъл и пресен хрупкав хляб, мъничко зехтин и запечени тиквени семки.
Супата се готви толкова бързо, че ако се чудите какво да хапвате може да си я направите на секундата. Единственото, което ви трябва е да имате тенджера и пасатор и да опечете малко тиква. Слагате зеленчуците в тенджерата, заливате с вода и варите, щом всичко омекне добавяте подправките и тиквата, и пасирате. Ще се изненадате колко пухкава и лека супичка се получава, а цвета просте е уникален!




Продукти:

  • 4-5 средно големи картофа
  • 1/2 червена чушка
  • 1 малка чушка чили
  • 1 малка глава червен лук
  • 1 малка тиквичка
  • 500г печена тиква*
  • 1 ч.л. джинджифил на прах
  • 1/2 ч.л. куркума
  • 1 ч.л. чубрица
  • 1 ч.л. чимичури
  • сол и черен пипер на вкус
  • тиквени семки
  • зехтин

*Нарежете тиквата на големи парчета и печете в предварително загрята на 220°С фурна докато тиквата омекне
Приготвяне:

  1. Обелете и нарежете картофите на едри парчета
  2. Нарежете чушката, лука и тиквичката на едри парчета
  3. Почистете чилито от семките и заедно с останалите нарязани зеленчуци сложете в тенджера, покрийте с вода и сложете на котлона да заври
  4. Добавете подправките и варете докато картофите не омекнат и отстранете от котлона
  5. Добавете печената тиква и пасирайте докато получите пухкава крем супа
  6. Добавете сол и черен пипер на вкус
  7. Сервирайте топла или студена с тънка струйка зехтин и запечени тиквени семки
Ако имате въпроси не се колебайте да ми пишете отдолу в коментарите или ме намерете в INSTAGRAM и FACEBOOK
----------------------------------------------------
Ingredients:

  • 4-5 medium size potatos
  • 1/2 red pepper
  • 1 small chilli pepper
  • 1 smal red onion
  • 1 small zucchini
  • 500 g roasted pumpkin*
  • 1 tsp ginger powder
  • 1/2 tsp turmeric powder
  • 1 tsp chimicurri
  • 1 tsp savory
  • salt and black pepper to taste
  • pumpkin seeds 
  • olive oil

*Slice the pumpkin in to big chunks and roast in a preheated to 220°C oven until the pumpkin gets soft, then scoop out the pumpkin leaving the peel 
Instructions:

  1. Peel and slice the potatoes into big chunks
  2. Slice the pepper, onion and zucchini
  3. Remove the seeds from the chilli and add to a big pot along with the other vegetables, cover with water and let boil until the potatoes are soft then turn the heat off
  4. Add the spices and roasted pumpkin and by using a hand blender blend until you get a creamy fluffy soup
  5. Add salt and pepper to taste 
  6. Serve hot or cold with a drizzle of olive oil and sprinkle some pumpkin seeds


Коментари