Сега ще ви разкажа за този вълшебен кекс, който съдържа само прекрасни съставки и има божествен вкус, силно, силно ви го препоръчвам!
Вчера се събудих с огромно желание да сътворя нещо в кухнята, ама да измисля някоя нова рецепта, която не съм правила до сега, и реших да направя един орехов кекс, после реших да му направя и един тиквен фростинг, а от тиквата, която ми остана направих и курабийки, но те ще бъдат в следващия пост.
Та, станах наизвадих разни продукти от шкафовете, сложих тиквата да се пече и се започна едно забъркване на разни неща, и ето го и резултата - много сочен, страшно вкусен, есенен приказен кекс.
Блата и крема се получиха толкова добре и толкова много си отиват, че съм решила другия път да направя двойна доза и просто да го превърна в торта, защото комбинацията наистина е чудна!
Приготвянето, макар и малко по-дълго (заради това, че трябва да си опечете тиквата сами и да изчакате блата да изстине) е много лесно. Продуктите за кекса буквално се слагат в една купа и се разбъркват с кухненска тел, дори не ви е нужен миксер, а да не казвам, че и с вилица ще стане. След като разбъркате всичко слагате във фурната и печете. За фростинга правите абсолютно същото в отделна купа и това е.
Сега да ви кажа и какво направих след като го снимах... На последната снимка си казвам "хайде стига толкова", започвам да разтребвам цялата фото история и композиция, взимам чинийката с отрязаното парче, обръщам се с гръб и тръгвам към плота, а зад мен се чува едно тъпо "ТУП"... оказа се, че толкова "
добре" съм подредила всичко, че цялата дъска със все кекса и поставката се обърнаха наобратно върху един стол... направо умрях от смях, но пък някак си успях да спася 95% от кекса, само малко от крема остана по стола, но няма значение... сега просто имаме един много вкусен и не чак толкова красив сладкиш.
Стига толкова приказки, нека преминем към по-подробното описание на рецептата, а ако имате въпроси не се колебайте да ми пишете отдолу в коментарите или ме намерете в
INSTAGRAM и
FACEBOOK
Продукти:
За кекса:
- 240г пълнозърнесто брашно от спелта
- 60г смлени орехови ядки
- 150г кокосова захар
- щипка сол
- 2 ч.л. сода за хляб
- ванилия
- сока от 1 лайм или 1/2 лимон, може да настържете и кората
- 275мл мляко от спелта
- 65мл зехтин
За фростинга:
450г пюре от печена тиква*
155г мед
1с.л. кокосово масло
35г какаова маса
40г какао
20г кокосово брашно
*Нарежете тиква на големи парчета и сложете във фурната на 220°С да се опече, след което премахнете кората и я намачкайте с вилица за да стане на пюре
Приготвяне:
Кекса:
- В купа сложете брашното заедно с орехите, кокосовата захар, содата солта и ванилията
- Добавете сока от лайм, млякото и зехтина и разбъркайте с кухненска тел докато не смесите всичко добре
- Изсипете сместа във формичка с диаметър 26см, която сте покрили с хартия за печене, и печете в предварително загрята на 175°С фурна около 30-35 минути или докато клечка за зъби не излиза суха
- Оставете за 10-15 минути във формичката да се охлади леко и после преместете върху решетка и оставете на страна да се охлади напълно
Фростинга:
- Сложете горещата тиква в купа, добавете меда, кокосовото масло и какаовата маса и бъркайте докато маслото и какаовата маса не се разтопят и не се получи хомогенна смес
- Добавете кокосовото брашно и какаото и разбъркайте отново
- Оставете да се охлади леко за десетина минути
Сглобяване:
- След като кекса е напълно изстинал го преместете в подходяща чиния и разпределете крема равномерно отгоре. Поръсете с настъргани орехи ако желаете, и сте готови да се насладите!
Да ви е сладко!!! (:
-----------------------------------------------------
Ingredients:
For the cake:
- 240g wholegrain dinkel flour
- 60g walnut meal
- 150g coconut sugar
- pinch of salt
- 2tsp bicarbonate of soda
- vanilla
- the juice from 1 lime or half a lemon, you can add the zest too
- 275ml dinkel milk
- 65ml olive oil
For the frosting:
- 450g pumpkin puree*
- 155g honey or agave syrup
- 1Tbsp coconut oil
- 35g cocoa mass
- 40g cocoa powder
- 20g coconut flour
*Cut a pumpkin in big chunks and roast them in a preheated to 220°C oven, remove the peel and measure 450g then mash it with a fork until you get a puree
Instructions:
The cake:
- In a big bowl add the flour, walnut meal, coconut sugar, salt, soda and vanilla and mix
- Add the lime juice and zest, milk and olive oil and by using a wisk mix everithing together
- Pour the mixture in a cake tin with 20-22cm diameter covered with baking paper, then bake in a preheated to 175°C oven for about 30-35 minutes or until a toothpick comes out clean
- Remove from oven and leave in the pan for about 10-15 minutes then transfer to a cooling rack to cool completely
The frosting:
- Put the hot pumpkin puree in a bowl then add the coconut oil, honey and cocoa mass. Stir until everithing is melted and mixed
- Add the cocoa powder and coconut flour and mix
- Leave aside to cool for 10 minutes or so
Assembly:
- Transfer the completely cooled cake in a desired plate or cake stand and frost evenly with the frosting
- You can sprinkle some walnut meal on top and it's ready to be enjoyed!
Здравейте!Изглежда прекрасно и определено ще го пробвам.Имам един въпрос-понеже не мога да намеря по магазините какаова маса,мога ли да заменя с какаово масло?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, благодаря много! Относно какаовата маса, най-лесно е да я замените с някой черен шоколад, но какаово масло също би свършило работа.
ИзтриванеЩе се радвам да ми кажете как се е получило ако решите да пробвате!
Приятен ден! :)