Подреждах си "сладкарския" шкаф и изникнаха много неща, които съм забравила, че имам и едно от тях беше една кутия с твърде много хартиени и картонени формички за мъфини, и съответно реших да ги използвам веднагически за едни бързи кексчета с орехи. Толкова им се зарадвах и се чудих кои точно да избера, че сложих по 2 за кексче хаха.
Не знам формичките ли направиха магията, обаче кексчетата се получиха много пухкави и нежни, и страшно вкусни с прекрасен аромат.
Правят се по най-аматьорския начин - всичко се слага в една купа и бъркаш с вилица, или най-много с кухненска тел докато не се получи хубава гладка смес.
Страхотно допълнение са към кафето, което аз пия много много рядко, не повече от 3-4 пъти в годината, и точно в този ден си бях направила едно бяло фрапе и ми дойдоха чудно!
Друго с което си ги похапвам и ми се струва супер добра комбинация е грозде.
Продукти:
- 1.5 ч.ч. брашно от спелта
- 1 ч.ч. кокосова захар
- 1/4 ч.ч. хубаво тъмно какао
- 1 ч.ч. мляко от спелта
- 6 - 7 с.л. зехтин
- 1 ч.л. сода за хляб
- сока от половин лимон
- шипка сол
- 2/3 ч.ч орехи
Приготвяне:
- Сложете всички съставки без орехите в дълбока купа и с помощта на вилица или кухненска тел разбъркайте докато не получите гладка и лъскава кексова смес
- Добавете орехите и разбъркайте отново за кратко
- Подредете хартиени формички и напълнете всяка 2/3 от обема й
- Печете в предварително загрята на 180°С фурна около 30-35 минути или докато клечка за зъби не излиза суха
БЕЛЕЖКИ: за всички мерки използвайте една и съща чаша
Ако имате въпроси не се колебайте да ми пишете отдолу в коментарите или ме намерете в
INSTAGRAM и
FACEBOOK
--------------------------------------------------------------------------
Ingredients:
- 1.5 cups dinkel flour
- 1 cup coconut sugar
- 1/4 cup nice dark cocoa powder
- 1 cup dinkel milk
- 6-7 Tbsp olive oil
- 1 tsp bicarbonate of soda
- the juice from 1/2 lemon
- pinch of salt
- 2/3 cup walnuts
Instructions:
- Put all of the ingredients except the walnuts in a bowl and using a fork or a wisk stir to combine everithing in a nice smooth shiny mixture
- Add the walnuts and mix again
- Pour the mixture in your paper cups filling 2/3 of them
- Bake in a preheated to 180°C oven for about 30-35 minutes or until a toothpick comes out clean
NOTES:
- Use the same cup for the measurements
- Great combo is a bite from the cake and some fresh grapes!
- Also amazing addition to your coffee!
А пък аз си записвам, че трябва да си купя мъфин форми, защото са ми свършили...и брашно от спелта...:)
ОтговорИзтриванеРазкошни са!
Хаха, толкова много имам, че бих ти подарила много и пак ще ми останат! Аз замених бялото брашно с такова от спелта почти на 100% , много рядко ползвам пшенично и ако все пак ползвам е пълнозърнесто в комбинация с ръжено когато правя пица например!
ИзтриванеБлагодаря , Алби, да кажеш дали ти допадат ако ги направиш! Приятен уикенд и много усмивки! (((: