Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

"Овесени" бисквитки от спелта | "Oat" cookies from dinkel grains

Написах заглавието по този начин само, защото овесените ядки са много по-познати от спелтовите. Иначе изглеждат почти идентично, разликата, е че спелтовите са малко по-тъмни на цвят. Може да замените напълно едно към едно овесени със спелтови, аз доста често си правя гранола с тях.  Ако не сте разбрали... фен съм на спелтата, пия такова мляко, ползвам почти само такова брашно за десерти, купувам си пуканки от спелта (защото не знам как да си ги направя сама, не съм и пробвала де), паста от спелта, ям солети от спелта, правя си какви ли не кексове и бисквитки, включително и тези симпатяги.
Гледах ги малко съмнително докато бяха във фурната, защото много импулсивно отидох в кухнята и доста бързо се случиха нещата, но излезнаха от там много добри. Може би единственото, което ще променя другия път е да ги направя една идея по-сладки, въпреки че всички, които ги опитаха казаха, че са супер вкусни, така че ще ви напиша количествата такива каквито са, а вие сами ще прецените дали ще им добавите още малко сладост. Аз съм от хората, които обичат сладко, така че мислете му хаха, добре ви помогнах и ви ориентирах нали!











Продукти:

  • 1 и 3/4 ч.ч. спелтови ядки
  • 1 ч.ч. брашно от спелта
  • 1ч.л. сода за хляб
  • 1/2 ч.ч. кокосова захар
  • 1/2 ч.ч. захар от фурми
  • 2с.л. ленено брашно разбъркано с 1/3 ч.ч. вода
  • ванилия
  • 3/4 ч.ч. ябълково пюре (пасирайтте 1 средно голяма ябълка)
  • 3/4 ч.ч. орехов тахан
  • шоколадови парченца - по 1 за всяка бисквита

Приготвяне:

  1. Сложете всички съставки освен шоколадовите парченца в дълбока купа
  2. Разбъркайте всичко много добре докато получите едно много лепкаво тесто
  3. С лъжица за сладолед гребнете от тестото и поставете в тавичка покрита с хартия за печене
  4. Сложете по едно парченце шоколад в средата на всяка бисквита, и притиснете леко, така че да сплескате мъничко бисквитката
  5. Печете в предварително загрята на 175°С фурна около 20-25 минути
  6. Извадете от фурната и ги преместете да изстиват върху решетка
  7. Съхранявайте в кутия
Ако имате въпроси не се колебайте да ми пишете отдолу в коментарите или ме намерете в INSTAGRAM и FACEBOOK


-------------------------------------------------------------------------------
Ingredients:
1 and 3/4 cup of spelt grains
1 cup spelt flour
1 tsp bicarbonate of soda
1/2 cup coconut sugar
1/2 cup date sugar
2 Tbsp flax meal mixed with 1/3 cup water
vanilla
3/4 cup apple puree (1 medium apple)
3/4 cup walnut tahini
chocolate pieces - 1 for every cookie
Instructions:

  1. Put all of the ingredients in a bowl except the chocolate pieces
  2. Mix everything very well until you get a very sticky dough
  3. Use an icecream scoop to scoop the dough in a baking tray covered with baking paper
  4. Put a piece of chocolate in the middle of every cookie flattening it a bit
  5. Bake in a preheated to 175°C oven for about 20-25 minutes
  6. Remove from oven and transfer to a cooling rack
  7. Store them in an airtight container

Коментари