Ех този прекрасен Дженаро Конталдо какви чудесии прави!
Докато скролвах в
instagram ми излезна негово видео и просто нямаше как да му устоя! Та той е един такъв мил и с голяма любов към готвенето и само като го слушам как говори и само като го гледам как готви... и съм се изстреляла в кухнята и аз да сготвя нещо (добре де...и да хапна нещо, то няма как да не ти се прияде). В случая един обикновен патладжан ми събра очите и се замислих, че никога не съм опитвала приготвен точно така, и съответно трябваше по най-бързия начин да се сдобия с няколко бурканчета от тази чудна добавка към току що опечен, с хрупкава коричка, домашен хляб. Е направих го, лесно е и вече ми е останало само едно бурканче, така че пак ще си приготвя!
Приготвянето, макар и да трябва да се чака 2 пъти по 3 часа а после и едни 3 дни, е много лесно!

Трябва да обелите патладжана с белачка за картофи, да го нарежете на лентички с размер 1х5см, на кубчета или шайби също ще стане. После трябва да го посолите много добре и да притиснете лентичките с нещо тежко и да изчакате първите 3 часа. След като патладжана си пусне водата трябва много хубаво да го изтискате, да го сложите в чист съд, да залеете с оцет и да направите същата схема с тежестите за следващите 3 часа. После пак следва добро отцеждане и изтискване и от там редене в бурканчета с подправки и зехтин.
След като престои 3 дни е напълно готов, за да му се насладите върху някоя чудна хрупкава филийка ръжено хлебче. Ще споделя рецептата и за него, въпреки че нямам отделни негови снимки и се виждат само едни размазани филийки на снимките, защото това ми е едно от лбимите хлебчета, а е много лесно за правене и е със сода, така че няма да отнеме и време.
Е, да преминавам към рецептата, защото наистина е много приятна, пък и времето навън толкова много предразполага към такива хранички, че направо отивам за една филийка!
*А каква бърза туршийка с бамя си направих вчера, направо няма да ви казвам, но ще гледам да я споделя тук, защото и тя не е за изпускане!
Продукти за маринования патладжан:
- 2 големи патладжана - около 1 килограм общо
- 100г едра морска сол
- 100мл оцет - аз използвах 2 вида - от арония и балсамико
- около 150-200мл зехтин
- 3-4 щипки риган
- няколко листа пресен босилек
- 2-3 скилидки чесън нарязан на шайбички
- щипка едър лют пипер (чили)
Приготвяне:
- Обелете патладжана и го нарежете на лентички с дебелина около 1 сантиметър
- Сложете лентичките в дълбок съд, посолете обилно с морската сол и разбъркайте
- Притиснете патладжана и го оставете за 3 часа да си пусне водата
- След като минат 3те часа, хванете лентичките син домат с ръце и изстискайте хубаво, след което ги сложете в чист съд
- Залейте с оцета и отново притиснете с нещо и го оставете за още 3 часа
- Изстискайте по същия начин както след солта и сложете в купа
- Добавете ригана , босилека, нарязаните скилидки чесън и чилито и разбъркайте
- Сложете в буркан и залейте със зехтин
- Оставете на тъмно за 3 дни
- Насладете се като го гарнирате върху брускета с малко пресен босилек и сушени домати
Продукти за ръженото хлебче:
- 250 г пълнозърнесто ръжено брашно
- 50 г семена
- 250 мл вода
- подправки по желание - заатар, чубрица, сол, черен пипер, риган
- 2 ч.л. сода
- 2 с.л. оцет
- 50 г ръжено брашно за доомесване
Приготвяне:
- В купа сложете брашното, семената и подправките
- Смесете содата с оцета за да шупне и изсипете в купата
- Изсипете водата и внимателно смесете всичко, докато се образува лепкава топка тесто
- Оформете хлебчето като ползвате допълнителното брашно и сложете в тавичка покрита с хартия за печене
- Печете в предварително загрята на 180°С фурна за около 50-60 минути, или докато хлебчето не се напука хубаво и не се получи хрупкава коричка
- Извадете от фурната и оставете за изстине напълно преди да го разрежете
Ако имате въпроси не се колебайте да ми пишете отдолу в коментарите или ме намерете в
INSTAGRAM и
FACEBOOK
Ingredients for the marinated aubergine:
- 2 big aubergines - about 1 kilogram
- 100g sea salt crystals
- 100ml vinegar - I combined chokeberry vinegar with some balsamic vinegar, you can use whatever you like
- about 150-200ml extravirgin olive oil
- 3-4 pinches of dried oregano
- some fresh basil leaves
- 2-3 cloves of garlic sliced thinly
- a pinch ot chilli pepper
Instructions:
- Peal the aubergines and slice them into strips about 1cm thick
- Put the strips in a deep bowl, satl generously with the sea salt and mix
- Put some dishes or bowls on top of the aubergine to press it, and leave it for 3 hours to release it's water
- After 3 hours take the strips with your hands and squeeze the excess water out and transfer in a clean bowl
- Pour the vinegar mixture over them, mix and press them the same way. Leave for another 3 hours
- After 3 hours squeeze the excess vinegar and transfer in a clean bowl
- Add the oregano, basil, garlic and chilli pepper and mix
- Put in jars and top with the olive oil
- Leave them to cure for 3 days
- Enjoy them on top of some crispy bruschetta with some fresh basil leaves and sundried tomatoes
Ingredients for the rye bread:
- 250 g whole grain rye flour
- 50 g seeds
- 250 ml water
- Spices to your taste - za'atar, savory, salt, black pepper, oregano
- 2 tsp bicarbonate of soda
- 2 Tbsp vinegar
- 50 g additional rye flour to form the dough
Instructions:
- Put the flour, seeds and spices in a bowl
- Mix the soda with the vinegar and add to the bowl
- Add the water and mix carefuly until a sticky ball of dough forms
- Form the bread by using the additional rye flour and put it in a baking tray covered with baking paper
- Bake the bread in a preheated to 180°C oven for about 50-60 minutes or until it cracks nicely and a crunchy top forms
- Remove from oven and leave to cool completely on a cooling rack before you slice it
Коментари
Публикуване на коментар