Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Маринован патладжан и содено хлебче от ръж | Marinated aubergine and soda rye bread

Ех този прекрасен Дженаро Конталдо какви чудесии прави!
Докато скролвах в instagram  ми излезна негово видео и просто нямаше как да му устоя! Та той е един такъв мил и с голяма любов към готвенето и само като го слушам как говори и само като го гледам как готви... и съм се изстреляла в кухнята и аз да сготвя нещо (добре де...и да хапна нещо, то няма как да не ти се прияде). В случая един обикновен патладжан ми събра очите и се замислих, че никога не съм опитвала приготвен точно така, и съответно трябваше по най-бързия начин да се сдобия с няколко бурканчета от тази чудна  добавка към току що опечен, с хрупкава коричка, домашен хляб. Е направих го, лесно е и вече ми е останало само едно бурканче, така че пак ще си приготвя!
Приготвянето, макар и да трябва да се чака 2 пъти по 3 часа а после и едни 3 дни, е много лесно!

Трябва да обелите патладжана с белачка за картофи, да го нарежете на лентички с размер 1х5см, на кубчета или шайби също ще стане. После трябва да го посолите много добре и да притиснете лентичките с нещо тежко и да изчакате първите 3 часа. След като патладжана си пусне водата трябва много хубаво да го изтискате, да го сложите в чист съд, да залеете с оцет и да направите същата схема с тежестите за следващите 3 часа. После пак следва добро отцеждане и изтискване и от там редене в бурканчета с подправки и зехтин.
След като престои 3 дни е напълно готов, за да му се насладите върху някоя чудна хрупкава филийка ръжено хлебче. Ще споделя рецептата и за него, въпреки че нямам отделни негови снимки и се виждат само едни размазани филийки на снимките, защото това ми е едно от лбимите хлебчета, а е много лесно за правене и е със сода, така че няма да отнеме и време.
Е, да преминавам към рецептата, защото наистина е много приятна, пък и времето навън толкова много предразполага към такива хранички, че направо отивам за една филийка!

*А каква бърза туршийка с бамя си направих вчера, направо няма да ви казвам, но ще гледам да я споделя тук, защото и тя не е за изпускане!

Продукти за маринования патладжан:

  • 2 големи патладжана - около 1 килограм общо
  • 100г едра морска сол
  • 100мл оцет - аз използвах 2 вида - от арония и балсамико
  • около 150-200мл зехтин
  • 3-4 щипки риган
  • няколко листа пресен босилек
  • 2-3 скилидки чесън нарязан на шайбички
  • щипка едър лют пипер (чили)

Приготвяне:

  1. Обелете патладжана и го нарежете на лентички с дебелина около 1 сантиметър
  2. Сложете лентичките в дълбок съд, посолете обилно с морската сол и разбъркайте
  3. Притиснете патладжана и го оставете за 3 часа да си пусне водата
  4. След като минат 3те часа, хванете лентичките син домат с ръце и изстискайте хубаво, след което ги сложете в чист съд
  5. Залейте с оцета и отново притиснете с нещо и го оставете за още 3 часа
  6. Изстискайте по същия начин както след солта и сложете в купа
  7. Добавете ригана , босилека, нарязаните скилидки чесън и чилито и разбъркайте
  8. Сложете в буркан и залейте със зехтин
  9. Оставете на тъмно за 3 дни
  10. Насладете се като го гарнирате върху брускета с малко пресен босилек и сушени домати
Продукти за ръженото хлебче:

  1. 250 г пълнозърнесто ръжено брашно
  2. 50 г семена
  3. 250 мл вода
  4. подправки по желание - заатар, чубрица, сол, черен пипер, риган
  5. 2 ч.л. сода 
  6. 2 с.л. оцет
  7. 50 г ръжено брашно за доомесване

Приготвяне:

  1. В купа сложете брашното, семената и подправките
  2. Смесете содата с оцета за да шупне и изсипете в купата
  3. Изсипете водата и внимателно смесете всичко, докато се образува лепкава топка тесто
  4. Оформете хлебчето като ползвате допълнителното брашно и сложете в тавичка покрита с хартия за печене
  5. Печете в предварително загрята на 180°С  фурна за около 50-60 минути, или докато хлебчето не се напука хубаво и не се получи хрупкава коричка
  6. Извадете от фурната и оставете за изстине напълно преди да го разрежете
Ако имате въпроси не се колебайте да ми пишете отдолу в коментарите или ме намерете в INSTAGRAM и FACEBOOK
Ingredients for the marinated aubergine:

  • 2 big aubergines - about 1 kilogram
  • 100g sea salt crystals
  • 100ml vinegar - I combined chokeberry vinegar with some balsamic vinegar, you can use whatever you like
  • about 150-200ml extravirgin olive oil
  • 3-4 pinches of dried oregano
  • some fresh basil leaves
  • 2-3 cloves of garlic sliced thinly
  • a pinch ot chilli pepper

Instructions:

  1. Peal the aubergines and slice them into strips about 1cm thick
  2. Put the strips in a deep bowl, satl generously with the sea salt and mix
  3. Put some dishes or bowls on top of the aubergine to press it, and leave it for 3 hours to release it's water
  4. After 3 hours take the strips with your hands and squeeze the excess water out and transfer in a clean bowl
  5. Pour the vinegar mixture over them, mix and press them the same way. Leave for another 3 hours
  6. After 3 hours squeeze the excess vinegar and transfer in a clean bowl
  7. Add the oregano, basil, garlic and chilli pepper and mix
  8. Put in jars and top with the olive oil
  9. Leave them to cure for 3 days
  10. Enjoy them on top of some crispy bruschetta with some fresh basil leaves and sundried tomatoes 
Ingredients for the rye bread:

  • 250 g whole grain rye flour
  • 50 g seeds
  • 250 ml water
  • Spices to your taste - za'atar, savory, salt, black pepper, oregano
  • 2 tsp bicarbonate of soda
  • 2 Tbsp vinegar
  • 50 g additional rye flour to form the dough

Instructions:

  1. Put the flour, seeds and spices in a bowl
  2. Mix the soda with the vinegar and add to the bowl
  3. Add the water and mix carefuly until a sticky ball of dough forms
  4. Form the bread by using the additional rye flour and put it in a baking tray covered with baking paper
  5. Bake the bread in a preheated to 180°C oven for about 50-60 minutes or until it cracks nicely and a crunchy top forms
  6. Remove from oven and leave to cool completely on a cooling rack before you slice it

Коментари