Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Веган шоколадов кекс | Vegan chocolate cake

Много обичам кексове, които освен ужасно вскусни изискват  минимални усилия и са бързи за приготвяне. Този сочен и прекрасен кекс, който приготвям поне за 15ти път в последните няколко месеца е точно такъв, нужни са една дълбока купа, една чаша и една вилица и сте готови за точно 5 минути (не се шегувам).
Въпреки учудващо лесното и простичко изпълнение, кекса не отстъпва по вкус на нито един друг шоколадов кекс, който съм правила до сега. Много сочен и много шоколадов, идеален е за блат за торта, опечен в кръгла форма се надува много равномерно, може да му добавяте всякакви неща, аз най-много обичам лешници и орехи.

Продукти:

  • 1.5 ч.ч. брашно от спелта
  • 1 ч.ч. кокосова захар
  • 1/4 ч.ч. хубаво тъмно какао
  • 1 ч.ч. мляко от спелта
  • 6 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. сода за хляб
  • сока от половин лимон
  • кората от половин лимон
  • шипка сол
  • по желание добавете ядки, парченца шоколад, горски плодове, или пък един шот еспресо за да подсилите шоколадовия вскус
Приготвяне:

  1. В дълбока купа сложете всички съставки (брашното, захарта, какаото и млякото премерете с една и съща чаша)
  2. Разбъркайте с вилица или шпатула докато всичко се смеси добре
  3. Изсипете в кексова формичка и печете в предварително загрята на 180°С фурна около 35-40 минути, проверете с клечка за зъби дали не трябват още 3-4 минутки
  4. Оставете да се охлади и нападайте
Ако имате въпроси не се колебайте да ми пишете отдолу в коментарите или ме намерете в INSTAGRAM и FACEBOOK
Да ви е сладко! (:
-------------------------------------------------------------------------------------------------
I really love cakes that are extremely delicious but at the same time require minimal effort and are quick to make. I'm baking this cake for at least the 15th time in the last few months. It's so moist and chocolaty and delicious, and you only need 1 bowl, 1 cup, and a fork or a spatula and 5 minutes (I'm not joking).
Despite how suprisingly easy it is to make this cake it's simply  as delicious as any other chocolate cake you've tatsed. If you make it in a round tin it rises very evenly so it's perfect for birthday cakes.

Ingredients:

  • 1.5 cups spelt flour
  • 1 cup coconut sugar
  • 1/4 cup dark cocoa powder
  • 1 cup spelt milk
  • 6 tbsp olive oil
  • juice and zest of 1/2 lemon
  • 1 tsp baking soda
  • pinch of salt
  • if you want you can add nuts or cocolate buttons, berries, or a shot of espresso to enhance the cocolate taste ( I preffer hazelnuts or walnuts)

Method:

  1. Add all of the ingredients in a large bowl (use the same cup to mesure the flour, sugar, cocoa powder and milk)
  2. Use a fork or a spatula to mix the ingredients 
  3. Bake in a preheated to 180°C oven for about 35-40 minutes , check with a toothpick if the cake is ready or if it needs a couple more minutes
  4. Let it cool and pounce

Enjoy! (:

Коментари