Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Пай със смокини | Fig pie

Смокините са любимият ми плод! Въпреки, че не харесвам това, че лятото малко по малко си отива съм благодарна на есента, че ми дава смокини, тиква и грозде. Е, най-вече съм благодарна за смокините де. Не хвърлям сянка върху есента, и тя носи своите прекрасни цветове и уют, просто ми е трудно да се разделям с лятото и да вадя дрехи различни от къси панталонки и тениска от гардероба.
Нека ви разкажа сега за пая! Много е вкусен, есенен и лесен за приготвяне, ще се изненадате!
Тестото се прави много бързо и не изисква никакви специални готварски умения, само една точилка и две ръце. Готиното е, че не е необходимо да престоява в хладилника преди да го разточите, и това е голям плюс за тези, които бързат. Всички знаем колко е досадно когато  си in thе zone и цари един готварски вихър, следваш рецептата стъпка по стъпка и изведнъж идва стъпката за "оставете да преседи в хладилника за поне 2 часа", или нещо подобно, и всичко разваля. Това всичкото го казвам не на сериозно разбира се, просто знам, че понякога на всики ни се иска нещата да станат малко по-бързо ако е възможно.
Приготвянето на всякакви вкусотии в кухнята е огромно удоволствие за мен без значение колко точно време отнема и дали ще се получи, зашото се случва да не се! С този пай няма такава опасност, използват се много семпли и малко на брой продукти, които се комбинират много лесно.
Та... правите си тестото в една голяма купа, разточвате, подреждате смокините и печете в предварително загрята фурна. Получавате един божествен смокинов пай, който почти не е отнел от ценното ви време, опитвате го и започвате да се усмихвате със затворени очи докато някъде от вътре се чува едно "ммм".

А най-хубавото, е че всичките продукти имат много ползи за организма и не трябва да се чувствате виновни, че се наслаждавате на чудния десерт. Според мен никога не трябва да се чувствате виновни, че се наслаждавате на храна, но за съжаление това някак си е навлезнало като строго правило при доста хора. Да, разбира се, че не трябва да се прекалява с каквото и да било, но ако балансираме нещата правилно нищо не ни пречи да се насладим на едно прекрасно парче пай.
Сладостта идва основно от смокините, които просто са чудо на природата. Носят толкова много ползи, аз просто не виждам причина да не си спретнете веднага един пай: на първо място алкализират, пълни са с антиоксиданти, имат високо съдържание на важни витамини и минерали и т.н и т.н. Ако това не ви убеждава, да погледнем спелтата: богата на фибри, подпомага храносмилането, понижава количеството на холестерола. Кокосовата захар  пък е много богата на витамин С, B1, B2, B3 и B6. За кокосовото масло няма да ми стигне един ден да разкажа колко е полезно и колко health benefits има, така че отивайте в кухнята и започвайте с пая, а после споделете как се е получил.
Достатъчно съм бърборила, нека преминем към рецептата и инструкциите!

Продукти:

  • 1.5ч.ч. пълнозърнесто брашно от спелта
  • 4 с.л. кокосово масло
  • 12 с.л. зехтин
  • 20-30мл студена вода
  • 2 с.л. кокосова захар
  • смокини

Приготвяне:

  1. В купа изсипете всички съставки освен смокините
  2. Сръце претрийте всичко и омесете леко ронливо тесто*
  3. Разточете тестото до дебелина 5мм и покрийте формичка за пай с размери 20 сантиметра
  4. Разрежете смокините на 2 и ги подредете върху тестото
  5. От излишъка, който ви остане от тестото изрежете формички и подредете върху плодовете
  6. Печете в предварително загрята на 175°С фурна около 45 минути
*Ако тестото е прекалено ронливо добавете още мъничко вода
Ако имате въпроси не се колебайте да ми пишете отдолу в коментарите или ме намерете в INSTAGRAM и FACEBOOK

Ingredients:

  • 1.5 cups wholegrain dinkel flour
  • 4 Tbsp coconut oil
  • 12 Tbsp olive oil
  • 20-30ml cold water
  • 2 Tbsp coconut sugar
  • Figs

Instructions:

  1. In a large bow add all of the ingredients except the figs
  2. Use your hands to mix everithing together and form a slightly crumbly dough*
  3. Roll the dough to 5 milimeter thickness and cover the pie dish
  4. Cut the figs in half and arrange them on top of the dough
  5. From the excess dough cut some forms and arrange them on top of the figs
  6. Bake in a preheated to 175°C oven for about 45 minutes
*If the dough is too crumbly add a bit more water

Коментари