Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Направи си сам: Кокосови купички | DIY coconut bowls

За първи път ми се случва да публикувам такова нещо в блога, и се чудех дали има изобщо място тук, но все пак реших да споделя как си направих тези купички от кокосови черупки, защото са много яки.
Доста са популярни напоследък, няма как да не сте ги виждали все някъде, пълни с някое прекрасно на цвят смути и парченца искрящи екзотични плодове отгоре. Много са симпатични и реших, че може би ще е интересно и полезно все за някой, а имаше и хора, които ме попитаха от къде са и бяха учудени, че аз съм ги направила. Истината е, че е лесно и приятно, стига да обичате да се занимавате с такива неща.





Какво ще ви трябва:

  • 2 кокосови ореха
  • чук или ножовка
  • кухненски нож
  • права отвертка
  • 2 парчета по 15см шкурка Р40 по едно за всеки орех
  • 2 парчета по 15см шкурка Р120 по едно за всеки орех
  • ръкавици
  • 4 ч.л. обикновено слънчогледово олио


МЕТОД:
1. Първата стъпка е да разделите кокосовия орех на 2 половини. Това става като използвате чук или го срежете с ножовка.

  • Ако използвате ножовка просто срежете кокосовия орех по цялата обиколка, като навлизате толкова, че да срежете само твърдата черупка. Може да го срежете и директно през средата, но вътре има вода и тя ще изтече в момента, в който пробиете ядката и ще намокри всичко. След като сте направили прореза, с помощта на отвертката разделете двете половини на кокоса, над мивка или над някакъв съд защото както казах ще изтече не малко количество кокосова вода.
  • Ако използвате чук хванете кокоса в едната ръка и удряйте околовръст точно там където иначе би бил прореза от ножовката (вижда се много ясно на снимката) докато кокоса не се счупи на 2, става бързо и не е трудно. Когато ползвате чук купичките стават леко неравни и има риск да се отчупи някое и друго парченце, но леките несъвършенства придават чар.



2.Втора стъпка е да извадите кокосовата ядка от черупката. Вкарвате ножа между черупката и ядката и го ползвате като лост. Само един път ми се е случвало ядката да излезне цяла и непокътната, така че не се притеснявайте, че се чупи на парчета, това няма никакво значение.












3. След като сте извадили всичко и останат само черупките идва време за шкуренето.
  • Вземете едното парче от по-едрата шкурка и го увийте около дървеното трупче, за да ви е по-удобно за държане. Aко нямате дървено трупче не е проблем просто да държите шкурката с ръце,  може би ще е малко по-трудно и неудобно, но ще стане.
  • Дръжте трупчето здраво и шкурете докато не премахнете цялата "космата" част от черупките, загладете леко и ръбовете. Махнете трупчето и изгладете кокосовата купичка и от вътрешната страна.


  • Повторете същите стъпки и с по-фината шкурка.
  • Свалете ръкавиците и опипайте хубаво с ръцете си, и ако има нужда загладете още.


4.След като сте приключили с шкурката трябва да имате хубави гладки кокосови купички. От тук остава само:
  • да ги измиете хубаво и да ги оставите да изсъхнат напълно
  • да ги намажете със слънчогледовото олио от вън и от вътре, и да ги оставите да попият олиото. Готови сте.


БЕЛЕЖКИ:
  • Ако имате възможност, цялата тази операция да я извършите на терасата, в мазето или някъде на вън, ще е добре, защото е доста прашничко по време на шкуренето.
  • Имайте предвид, че едната половина от кокосовия орех има 3 кръгчета, които може да се пробият и тогава няма да може да ползвате купичката за течности, освен ако не запушите дупката. Ако се случи може да вземете малко от триците, които са се получили при заглаждането, да ги смесите с моментно лепило и да запушите дупката. След това трябва да изчакате да изсъхне и да минете с фината шкурка отгоре.
Ако имате въпроси не се колебайте да ми пишете отдолу в коментарите или ме намерете в INSTAGRAM и FACEBOOK



Коментари

  1. Предложението ти е гениално! 😍 Със сигурност ще се пробвам да си направя и аз ... само ще трябва да се заредя с много търпение, че хич не съм по тези пипкави неща 🤪 Но наистина да си имаш такива купички, би било страхотно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Иви!!! Много си мила! Купичките наистина са готини, и аз много им се радвам, и да пипкаво е, но не е сложно, така че няма да имаш проблем да си ги направиш. Ако ги направиш задължително ми кажи! :)))
      Поздрави от мен и лека нощ! ♥

      Изтриване
    2. Интересно и полезно. Гледах тскива купички и само цената ме спираше да ги купя. А устойчиво ли стоят, с шкурката предполагам се оформя "дъно".

      Изтриване
    3. Здрасти, Алби, радвам се, че ти харесват!
      Не са особено стабилни, ако не им направиш "дъно" както ти каза, аз ги заравнявам с шкурката, за да има позиция, в която да седят без да се клатушкат , за да не се разлее това, с което ги напълниш! Радвам се, че ме попита, защото аз съм забравила да напиша това нещо.
      Иначе да, доста са скъпички ако си ги поръчаш от някой сайт, а не изискват кой знае колко работа за да си ги направиш сама. Един обикновен кокосов орех от по-малките струва около 1-2 лева, а големите пък са към 5 лева, така че не е нещо кой знае какво, имайки предвид, че вероятно си ги купуваш заради кокоса вътре, самите купички идват бонус!
      Ще постна тази седмица една рецепта за смути, което съм снимала в тези купички, напълно стабилни си бяха, а ще видиш колко са пълни!
      Пожелавам ти хубава седмица и пиши пак ако имаш още въпроси! :)

      Изтриване

Публикуване на коментар