Ако не ви бива много много в тортите ще ви предложа една много лесна рецепта за торта, която изглежда впечатляващо, безкрайно вкусна е, и не изисква никакви специални умения. Сместа за блатовете се забърква като изсипете всички необходими съставки в една купа и просто ги смесите с една кухненска тел, крема също не изисква никакво специално внимание, само един пасатор. Сглобяването е елементарно, украсата, която колкото и да е семпла (просто едни замразени червени боровинки) придава страшна свежест на тортата и според мен създава перфектната хапка.
Освен всичко тортата разбира се е подходяща за всички, които постят в момента!
Продукти:
За крема:
- 900г печена тиква
- 300г мед
- 120-140г какао (в зависимост колко тъмен искате да е крема)
- 3с.л. кокосово масло
- 45г кокосово брашно
- За блатовете:
- 480г пълнозърнесто брашно от спелта
- 1ч.л. сол
- 130г смлени орехи
- 300г кокосова захар
- 2с.л. сода
- сока от 1 лайм или сока от 1/2 лимон
- ванилия
- 540мл мляко от спелта
- 130мл зехтин
За блатовете:
- 490г пълнозърнесто брашно от спелта
- 130г смлени орехи
- 300г кокосова захар
- 1ч.л. сол
- 2ч.л. сода
- сока от 1 лайм ил 1/2 лимон
- ванилия
- 540мл мляко от спелта
- 130мл зехтин
За украсата:
- 3/4 ч.ч. замразени червени боровинки
Приготвяне:
Крема:
- Сложете горещата печена тиква в дълбока купа и добавете всички останали съставки
- Пасирайте докато не получите гладък крем
- Сложете го в хладилника да се охлади и сгъсти докато правите блатовете. Имайте предвид, че гъстотата варира в зависимост от тиквата и може да се наложи да добавите още мъничко кокосово брашно и масло за да се сгъсти повече
Блатовете:
- В дълбока купа сложете всички съставки в поредноста, в която са написани (сока от лайм изсипете върху содата) и с помощта на кухненска тел разбъркайте, така че да смесите всичко много добре
- Разделете сместа на 3 равни части в кръгли форми с диаметър 26см и печете в предварително загрята на 180°С фурна за 30 минути или докато клечка за зъби не излиза суха
- Оставете да се охладят напълно
- Сглобяване:
- Извадете крема от хладилника и го разделете на 3 равни части
- Поставете един от вече изстиналите блатове върху поднос за торта или в подходяща чиния, и размажете равномерно една трета от крема
- От горе поставете втория блат и разпределете втората част от крема, после третия и последната трета от крема
- Украсете със замразени червени боровинки или други горски плодове по ваш избор
- Съхранявайте в хладилник
Коментари
Публикуване на коментар