Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Пастет с розова кладница | Pink oyster mushroom pate

Мисля, че всички обичат вкусни неща за мазане на филийка, и за това днес идвам с предложение за един зеленчуков пастет от розова кладница, който ще задоволи максимално вкусовите ви рецептори, защото съдържа всички вкусове в себе си.
Сладко и пикантно от карамелизираните чушки, леко горчиво от орехите, приятно кисело от лайма разбира се има и сол която да подсили и подчертае вкуса на всички продукти, а главния герой, който е розовата кладница, има много странен и труден за описване вкус и аромат и придава съвсем друго измерение на цялото нещо. И понеже вкуса на гъбите наистина е много особен, и не би допаднал на всеки, е възможно да замените розовата кладница с всяка друга гъба, която харесвате!


Продукти:

  • 250г гъби розова кладница
  • 3 листа кейл нарязан на ситно
  • 3 чушки - 2 червени и 1 зелена (едната може да е люта) нарязани на кубчета
  • 50г орехи
  • 3-4 с.л. зехтин
  • 4-5 сушени чери доматчета
  • 4-5 пресни чери доматчета
  • сока от 1/2 лайм
  • няколко листенца пресен босилек
  • сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

  1. Сложете орехите в гореща вода да се накисват докато правите останалите неща
  2. Почистете гъбите от жилавото стебло, така че да останат по-крехките "листенца", и ги сложете да се сварят за 20 минути
  3. Отцедете и подсушете, след това запържете гъбите в зехтина,  заедно с листата кейл и чушките
  4. Изсипете всичко в блендер, добавете сока от лайм, сушените и пресните черита заедно с босилека и накиснатите орехи, и овкусете със сол и черен пипер
  5. Блендирайте всичко докато не получите гладък пастет
  6. Сервирайте върху препечена филийка от домашен хляб с квас 
----------------------------------
Ingredients:
  • 250g pink oyster mushrooms
  • 3 kale leaves cut into small pieces
  • 3 sliced peppers - 2 red ones and 1 green one (one can be hot) 
  • 50g walnuts
  • 3-4Tbsp olive oil
  • 4-5 sundried cherry tomatoes
  • 4-5 fresh cherry tomatoes
  • juice of half a lime
  • some fresh basil
  • salt and pepper to taste

Instructions:

  1. Soak the walnuts in hot water whilst you do everything else
  2. Clean the mushrooms by removing the hard stems and leaving only the gentle part of the mushrooms. Boil them for 20 minutes
  3. Rinse and dry them and put them in a frying pan along with the kale and peppers and olive oil and fry everything of
  4. Put all of this in a blender or food processor and add the soaked walnuts, lime juice, dried and fresh cherry tomatoes, basil, salt and pepper
  5. Blend until you get a creamy pate


Коментари