Първо се извинявам на начинаещите в кухнята или на начинаещите в приготвянето на хляб, защото в начина, по който аз правя хляб никога не присъстват точни мерки и количества, но хлебчето става толкова хубаво, че нямаше как да не го споделя (някой ден ще се опитам да измеря всичко).
Има хора, който мерят всичко и спазват пропорции, но при мен не е така, всичко е на око и на усет и всеки път е различно, в зависимост от това какво точно искам да се получи. Въпреки това обаче съм на разположение за всякакви въпроси и уточнения ако решите да се пробвате с хлебчето, може да ми пишете тук или да ме намерите
в INSTAGRAM и FACEBOOK , където ще мога да отговоря по-бързо.
Сега за хляба! Направен е с квас и съдържа 3 вида брашна - спелта, ръж и теф, ще разкажа по малко за всяко.
Спелтата е вид пшеница, но няма нищо общо с известната на всички пшеница от която се произвежда бялото брашно. Това, което се съдържа в нея също няма нищо общо - по-малко глутен (съвсем различен от пшеничния), близо 2 пъти повече протеин, витамини - А, В1, В2, Е, фосфор, магнезий, калций, фибри, мазнини, желязо, ниацин и т.н. Ползите са много а може без проблем да замените изцяло бялото брашно с брашно от спелта. Ароматът на изпечения хляб е просто неустоим!
Ръж - по-позната от спелтата, брашното също е много полезно и съдържа много фибри и доста по-малко глутен, много по-нисък гликемичен индекс, високо съдържание на витамини и минерали.
Теф - това е африканско житно растение със супер дребни зърна, не съдържа никакъв глутен, има високо съдържание на калций и протеини и съдържа много аминокиселини, плюс ВСИЧКИ незаменими аминокиселини, което го прави просто жесток продукт!
Преминавам към рецептата, която обещавам, че не е нещо кои знае колко сложно, просто количествата са ориентировъчни, но пък съм описала възможно най-пордобно как да го направите, така че се надявам да опитате, хлебчето е великолепно и ухае божествено!
Продукти:
- 1ч.ч. ръжен квас или квас от спелта
- 250-300г пълнозърнесто брашно от спелта
- 250-300г пълнозърнесто брашно от ръж
- около 100г брашно от теф
- 1с.л. сол
- 1с.л. зехтин
- вода
- брашно от спелта или ръж за доомесване и оформяне след втасването
- подправки по желание - аз най-често слагам за'атар, пресен босилек и чубрица
Приготвяне
- В дълбок съд сложете брашната и солта
- Изсипете кваса и с помощта на шпатула или дървена лъжица разбъркайте докато не получите едри мокри трохи
- Добавете вода, толкова, че да получите леко лепкаво тесто, но все пак да може да се отделя от стените на съда
- Не го месете прекалено много и не натискайте силно, целта е да оформите тестото без да го месите твърде много и дълго
- Махнете тестото от купата и намажете дъното и стените ѝ със зехтина, за да може после лесно да го извадите, и то да не залепне
- Върнете тестото обратно и покрийте купата с влажна кърпа
- Оставете да втаса за 3 часа и не очаквайте да бухне като тесто направено от бяло брашно, защото брашната, които сме използвали са пълнозърнести, по-тежки и с по-малко глутен
- След като втаса изсипете тестото върху набрашнен плот и без да го месите излишно просто внимателно оформете желата форма на хляба
- Преместете в избрания от вас съд, в който ще опечете хлебчето, който предварително сте покрили с хартия за печене
- Покрийте с кърпата и оставете на страна докато фурната загрява
- Печете в предварително загрята на 220-230°С фурна около 35-40 минути или докато хляба не се надуе и разпука хубаво
- Извадете хляба от фурната и преместете върху решетка да изстива
Надявам се да съм обяснила достатъчно подробно, но ако все пак има някакви въпроси ми пишете тук или ме намерите
в INSTAGRAM и FACEBOOK
Follow me↓
Коментари
Публикуване на коментар