Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Хляб с квас, от спелта, ръж и теф | Sourdough bread with dinkel, rye and teff flour

Първо се извинявам на начинаещите в кухнята или на начинаещите в приготвянето на хляб, защото в начина, по който аз правя хляб никога не присъстват точни мерки и количества, но хлебчето става толкова хубаво, че нямаше как да не го споделя (някой ден ще се опитам да измеря всичко).
Има хора, който мерят всичко и спазват пропорции, но при мен не е така, всичко е на око и на усет и всеки път е различно, в зависимост от това какво точно искам да се получи. Въпреки това обаче съм на разположение за всякакви въпроси и уточнения ако решите да се пробвате с хлебчето, може да ми пишете тук или да ме намерите в INSTAGRAM и FACEBOOK , където ще мога да отговоря по-бързо. 
Сега за хляба! Направен е с квас и съдържа 3 вида брашна - спелта, ръж и теф, ще разкажа по малко за всяко. 
Спелтата е вид пшеница, но няма нищо общо с известната на всички пшеница от която се произвежда бялото брашно. Това, което се съдържа в нея също няма нищо общо - по-малко глутен (съвсем различен от пшеничния), близо 2 пъти повече протеин, витамини - А, В1, В2, Е, фосфор, магнезий, калций, фибри, мазнини, желязо, ниацин и т.н. Ползите са много а може без проблем да замените изцяло бялото брашно с брашно от спелта. Ароматът на изпечения хляб е просто  неустоим!
Ръж - по-позната от спелтата, брашното също е много полезно и съдържа много фибри и доста по-малко глутен, много по-нисък гликемичен индекс, високо съдържание на витамини и минерали.
Теф - това е африканско житно растение със супер дребни зърна, не съдържа никакъв глутен, има високо съдържание на калций и протеини и съдържа много аминокиселини, плюс ВСИЧКИ  незаменими аминокиселини,  което го прави просто жесток продукт!
Преминавам към рецептата, която обещавам, че не е нещо кои знае колко сложно, просто количествата са ориентировъчни, но пък съм описала възможно най-пордобно как да го направите, така че се надявам да опитате, хлебчето е великолепно и ухае божествено!



Продукти:

  • 1ч.ч. ръжен квас или квас от спелта
  • 250-300г пълнозърнесто брашно от спелта
  • 250-300г пълнозърнесто брашно от ръж
  • около 100г брашно от теф
  • 1с.л. сол
  • 1с.л. зехтин
  • вода
  • брашно от спелта или ръж за доомесване и оформяне след втасването
  • подправки по желание - аз най-често слагам за'атар, пресен босилек и чубрица

Приготвяне

  1. В дълбок съд сложете брашната и солта
  2. Изсипете кваса и с помощта на шпатула или дървена лъжица разбъркайте докато не получите едри мокри трохи
  3. Добавете вода, толкова, че да получите леко лепкаво тесто, но все пак да може да се отделя от стените на съда
  4. Не го месете прекалено много и не натискайте силно, целта е да оформите тестото без да го месите твърде много и дълго
  5. Махнете тестото от купата и намажете дъното и стените ѝ със зехтина, за да може после лесно да го извадите, и то да не залепне
  6. Върнете тестото обратно и покрийте купата с влажна кърпа
  7. Оставете да втаса за 3 часа и не очаквайте да бухне като тесто направено от бяло брашно, защото брашната, които сме използвали са пълнозърнести, по-тежки и с по-малко глутен 
  8. След като втаса изсипете тестото върху набрашнен плот и без да го месите излишно просто внимателно оформете желата форма на хляба
  9. Преместете в избрания от вас съд, в който ще опечете хлебчето, който предварително сте покрили с хартия за печене
  10. Покрийте с кърпата и оставете на страна докато фурната загрява
  11. Печете в предварително загрята на 220-230°С фурна около 35-40 минути или докато хляба не се надуе и разпука хубаво
  12. Извадете хляба от фурната и преместете върху решетка да изстива
Надявам се да съм обяснила достатъчно подробно, но ако все пак има някакви въпроси ми пишете тук или ме намерите в INSTAGRAM и FACEBOOK

Follow me↓

Коментари