Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Коледни бишкоти с джинджифил, бразилски орех и череши | Christmas biscotti with ginger, brazil nut and cherries

Ето, дойде и Декември, най-накрая, което означава, че коледното печене започна и тези чудни двойно печени бисквитки може би ще са тазгодишния герой, въпреки, че са първи в редичката. И преди, много пъти съм правила бишкоти и кантучини, но тези станаха просто невероятни, цялата кухня ухае божествено, а на всичкото от горе получавате два съвсем различни вкуса в една хрупкава бисквитка!
Едната половина има богат шоколадов вкус и аромат благодарение на тъмното какао, а пък другата половина има лека кисела свежест от черешите, джинджифилът пък толкова добре обединява всичко, че нямам думи.
Ако хапнете първо едното крайче, после другото и си оставите средата, може да опитате двата вкуса заедно, и мога да ви кажа, че просто става някаква магия. 
Освен всичко това тази година всички Коледни сладки, бисквитки и тем подобни, които съм изпекла и ще изпека, са постни и много лесни за приготвяне, повечето от рецептите са много "straight forward" и обикновено изискват една купа, в която да забъркате всичко и почти никакви готварски умения. Затова ви приканвам да ги опитате, просто защото няма начин да не се получат, и то да не се получат вкусно!


Продукти за 14-15бр. бишкоти:
  • 150г пълнозърнесто брашно от спелта*
  • 65г кокосова захар*
  • 1ч.л. сода за хляб
  • щипка сол
  • 1/2 ч.л. джинджифил на прах
  • 70г пюре от ябълка (пасирайте 1 малка ябълка с пасатора)
  • 1-2с.л. лимонов сок
  • 40г разтопено кокосово масло*
  • 20г бразилски орех*
  • 10г сушени череши*
  • 2с.л. тъмно какао*
*Всички тези съставки може спокойно да замените съотвено с обикновено бяло брашно, обикновена захар, зехтин или олио, ядки и сушени плодове по ваш избор, какаото също не е задължително

Приготвяне:
  1. В купа сложете брашното, захарта, содата, солта и джинджифила и разбъркайте
  2. След това добавете пюрето от ябълка, лимоновия сок и кокосовото масло и омесете меко лъскаво тесто, може да го направите с ръце, да ползвате силиконова шпатула или дървена лъжица
  3. Разделете тестото на 2 и в едната половина добавете какаото и ядките а в другата черешите, или ако решите може да направите обратното. 
  4. Омесете двете половини добре, така че всичко да се разпредели равномерно
  5. Всяка половина оформете като цилиндър с диаметър около 5см, и после двете половини заедно
  6. Сложете вече цялото тесто в тавичка покрита с хартия за печене и печете 25 минути в предварително загрята на 160°С фурна
  7. След като извадите "хлебчето" то ще бъде сравнително меко, оставете го да изстине за 15-20 минути, след което го нарежете на филийки( филийките са бишкотите) с дебелина около 2см  
         
  1. Подредете вече нарязаните бишкоти обратно в тавичката и ги сложете обрато в загрятата фурна за още 15-20 минути
  2. Изадете ги, оставете ги да изстинат напълно и съхранявайте в кутия
Да ви е сладко! (:

Коментари

Публикуване на коментар