Ето, дойде и Декември, най-накрая, което означава, че коледното печене започна и тези чудни двойно печени бисквитки може би ще са тазгодишния герой, въпреки, че са първи в редичката. И преди, много пъти съм правила бишкоти и кантучини, но тези станаха просто невероятни, цялата кухня ухае божествено, а на всичкото от горе получавате два съвсем различни вкуса в една хрупкава бисквитка!
Едната половина има богат шоколадов вкус и аромат благодарение на тъмното какао, а пък другата половина има лека кисела свежест от черешите, джинджифилът пък толкова добре обединява всичко, че нямам думи.
Ако хапнете първо едното крайче, после другото и си оставите средата, може да опитате двата вкуса заедно, и мога да ви кажа, че просто става някаква магия.
Освен всичко това тази година всички Коледни сладки, бисквитки и тем подобни, които съм изпекла и ще изпека, са постни и много лесни за приготвяне, повечето от рецептите са много "straight forward" и обикновено изискват една купа, в която да забъркате всичко и почти никакви готварски умения. Затова ви приканвам да ги опитате, просто защото няма начин да не се получат, и то да не се получат вкусно!
Продукти за 14-15бр. бишкоти:
- 150г пълнозърнесто брашно от спелта*
- 65г кокосова захар*
- 1ч.л. сода за хляб
- щипка сол
- 1/2 ч.л. джинджифил на прах
- 70г пюре от ябълка (пасирайте 1 малка ябълка с пасатора)
- 1-2с.л. лимонов сок
- 40г разтопено кокосово масло*
- 20г бразилски орех*
- 10г сушени череши*
- 2с.л. тъмно какао*
*Всички тези съставки може спокойно да замените съотвено с обикновено бяло брашно, обикновена захар, зехтин или олио, ядки и сушени плодове по ваш избор, какаото също не е задължително
Приготвяне:
- В купа сложете брашното, захарта, содата, солта и джинджифила и разбъркайте
- След това добавете пюрето от ябълка, лимоновия сок и кокосовото масло и омесете меко лъскаво тесто, може да го направите с ръце, да ползвате силиконова шпатула или дървена лъжица
- Разделете тестото на 2 и в едната половина добавете какаото и ядките а в другата черешите, или ако решите може да направите обратното.
- Омесете двете половини добре, така че всичко да се разпредели равномерно
- Всяка половина оформете като цилиндър с диаметър около 5см, и после двете половини заедно
- Сложете вече цялото тесто в тавичка покрита с хартия за печене и печете 25 минути в предварително загрята на 160°С фурна
- След като извадите "хлебчето" то ще бъде сравнително меко, оставете го да изстине за 15-20 минути, след което го нарежете на филийки( филийките са бишкотите) с дебелина около 2см
- Подредете вече нарязаните бишкоти обратно в тавичката и ги сложете обрато в загрятата фурна за още 15-20 минути
- Изадете ги, оставете ги да изстинат напълно и съхранявайте в кутия
Да ви е сладко! (:
I discover your blog and I love the recipes that you propose!
ОтговорИзтриванеThank you very much!
ИзтриванеMake sure to let me know if you try something!
Have a lovely day! (: