Нахутени крекери с маслини | Chickpea crackers with olives

Напоследък съм на солена вълна и тествам всякакви крекери, соленки и тем подобни. Е не успявам да снимам всичко, но важното е, че поне нещо достига и до тук.
Понеже съм голям фен на нахута във всичките му форми и съм правила какви ли не неща ( палачинки - солени и сладки, бисквитки, целувки, фалафели, брауни, хумус, супи, салати и т.н и т.н.) се замислих, че точно пък крекери не съм правила. Та ето и нахутените крекери, които изядохме доста скорострелно с една доматена салца.

Продукти:
  • 165 г Нахутено брашно
  • 60 г ръжено брашно
  • 3 с.л. зехтин
  • 25 г ситно нарязани маслини
  • 1 ч.л. сода за хляб
  • 1 ч.л. балсамов оцет
  • сол 
  • черен пипер
  • риган
  • 1/2 ч.ч. вода
Приготвяне:
  1. В дълбока купа смесете всичко и омесете тесто. Тестото не трябва да лепне, така че ако има нужда добавете още нахутено брашно
  2. Разточете тестото между 2 листа хартия за печене до дебелина около 5мм
  3. Отделете горния лист и преместете долния в тавичка за печене
  4. С нож за пица нарежете тестото на парченца с желаната големина
  5. Сложете в предварително загрята на 175°С фурна и печете около 20 минути или до златисто
Ако имате въпроси не се колебайте да ми пишете отдолу в коментарите или ме намерете в INSTAGRAM и FACEBOOK
Сервирайте ги с малко доматена салца и ще се изненадате колко бързо ще свършат!
--------------------------------------------------------------
Ingredients: 
  • 165 g chickpea flour
  • 60 g wholegrain rye flour
  • 3 Tbsp olive oil
  • 25 g olives cut into small pieces
  • 1 tsp baking soda
  • 1 tsp balsamic vinegar
  • salt
  • pepper
  • oregano
  • 1/2 cup water
Instructions:
  1. Put all of the ingredients in a large bowl and form a ball of dough using your hands. The dough shouldn't be sticky so if needed add a bit more chickpea flour
  2. Roll the dough between two sheest of baking paper to about 5mm thickness 
  3. Remove the top sheet and transfer the rolled dough into your baking tray
  4. Using a pizza cutter or a knife cut the crackers in the desired shape and size 
  5. Bake in a preheated to 175°C oven for about 20 minutes or until golden brown  
Serve them with some tomato salsa and you'll be amazed by how quick they disappear!

Коментари