Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Крекери от семена с арабски привкус | Seed crackers with a hint of the orient

Ох тази чиа, не стига, че е полезна пък е и супер магическа, много я обичам. Ето и едни крекери, които не биха се получили без присъствието на нейно величество Чиа. Сигурна съм, че знаете  какво имам предвид, но все пак аз изразявам възхищението си за пореден път. Е, хайде към рецептата, зашото е лесна бърза и вкусна (а всички ги обичаме такива).

Продукти:
  • 300 грама семена от които:
  • чиа семена*
  • тиквено семе 
  • слънчогледово семе
  • сусамено семе
  • сол 
  • 2 ч. л. заатар
  • около 1/2 ч.ч. вода
*чиа семената да бъдат поне 35-40 г, останалите семена добавете в съотношение според вкуса ви, така че да достигнете 300 г

Приготвяне:
  1. Сложете всички съставки в купа и разбъркайте
  2. Оставете 15-20 минути да се накиснат добре, трябва да се получи лепкава смес. Ако мислите, че има нужда добавете още няколко лъжици вода**
  3. Разточете сместа между два листа хартия за печене, като може да ги намазните леко предварително за да не залепне
  4. Отлепете горния лист хартия и преместете долния в тавичка за печене
  5. Печете в предварително загрята на 175°С фурна 20 минути, след което извадете тавичката и разрежете вече леко опечената смес на 3-4 големи парчета, така че да ви е удобно да ги обърнете
  6. След като ги обърнете разрежете на малки квадратчета и върнете обратно във фурната за още около 20-25 минути или докато семенцата се опекат и се получат хрупкави крекери
**Аз попрекалих с водата, така че ако и при вас се получи така просто оставете сместа в гевгир за 2-3 минути, за да се отцеди излишната вода. 
Невероятни са в комбинация с хумус а потопени в малко мед просто не мога и да ви опиша!
Ако имате въпроси не се колебайте да ми пишете отдолу в коментарите или ме намерете в INSTAGRAM и FACEBOOK

------------------------------------------------------
Ohh the chia, it's not enough that it is super healthy but it's also magical, I love her. Here are some crackers which existance would't be possible if Her Majesty the "Chia seed" wasn't in the picture. I'm sure all of you know what I'm talking about but yet again I'm expressing my admiration. Well let's get to the recipe because is really easy, simple and quick and I know all of us like that!
Ingredients:
  • 300 g seeds :
  • chia seeds*
  • pumpkin seeds
  • sunflower seeds
  • sesame seeds
  • salt
  • 2 tsp za'atar
  • 1/2 cup water
*Make sure the chia seeds are no less than 35-40 grams. The quantity of the rest of the seeds depends on your liking, just get them up to 300 grams total.
Instructions:
  1. Put all of the ingredients in a bowl and mix 
  2. Leave them for about 15-20 minutes so that the seeds (mainly the chia ones) soak up the water and you get a sticky mixture
  3. Roll between 2 baking sheets and make sure to oil the sheets a bit so that the mixture doesn't stick
  4. Remove the top sheet and transfer the one with the cracker mixture in your baking tray
  5. Bake in a preheated to 175°C oven for about 20 minutes and remove from the oven
  6. Cut in to a few large pieces so that it is easier to flip them over. 
  7. Flip and cut them to your desired shape and size.
  8. Put back in the oven for another 25-30 minutes or until golden brown and crispy
Notes:
+I got a bit overboard with the water so if this happens to you too don't worry just leave the mixture in a colander for 2-3 minutes and let the excess water drain
+These are great with some hummus and surprisingly even better with some drizzled honey on top

Make sure to ask if you have any questions or share your results if you make them :)

Коментари