Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Пуканки | Popcorn

 🌽🍿ПУКАНКИ!🍿🌽

От много години си ги ПУКАМ сама вкъщи, по простата причина, че е елементарно, и няма никакви гадости, както в повечето пакети за микровълнова от магазина, а пък и микровълнова не ползвам много отдавна... 😆

Освен, че са супер вкусни пуканките са и много полезни, защото царевичните зърна не са преработени по никакъв начин и имат всички ползи: антиоксиданти, фибри и т.н. все пак са #wholegrain 🌾

А занете ли защо и как всъщност се разпукват?⚡
Във всяко зрънце има много мъничко количество вода, която когато достигне определена температура и заври започва да отделя пара и съответно да повишава налягането във вътрешността на зрънцето, която всъщност представлява царевично нишесте в твърда форма. Зърното се разпуква и се обръща #insideout и твърдото нишесте се "желира" именно под действието на налягането, и ето така се получават пуканките.🙊

Приготвянето вкъщи е елементарно, само трябва да си купите царевица за пуканки, и да имате тенджера или тиган с капак.


Аз ги правя така:

  • 50г царевица
  • 10г (1с.л.) кокосово масло, което може да замените с всякаква друга мазнина, или дори да го пропуснете!
  • Сол и подправки по желание

Начин:

  1. В тиган или тенджера сложете пуканките и мазнината, и затворете плътно капака
  2. Пуснете котлона на макс и раздрусайте леко, така че всички зрънца да се покрият с мазнина
  3. Оставете така докато пуканките не започнат да пукат (около минута и половина)
  4. Щом започнат да пукат, намалете леко котлона, например на 2/3 от максимума, и просто оставете за още 1-2 минути, или докато пукането не спре
  5. Изсипете готовите пуканки в купа и посолете, може да добавите и подправки по желание, с чубрица е страхотно, ако не сте опитвали препоръчвам!

⚠️БЕЛЕЖКИ:
-✅ ако искате пуканките да са без мазнина просто я пропуснете, необходимо е само да разклащате тигана малко по-честичко(без да го вдигате от котлона) за да се загреят царевичните зърна равномерно и да започнат да пукат
-✅ не отваряйте капака на тенджерата, конденза, който се получава по него няма да овлажни пуканките, обещавам 😆
-✅ наистина препоръчвам да опитате с подправки ако досега сте ги яли просто със сол, стават съвсем различни


Коментари