Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Безглутенови Кето питки | Gluten-free Keto buns

Ако по някаква причина не консумирате глутен или пък ако сте на ниско-въглехидратен режим, но много ви се хапва хляб, тези питки ще утолят жаждата ви на 100%, просто са толкова близки до обикновен хляб на вкус и текстура, че не е истина!

Аз не съм на такъв режим, просто реших да експериментирам да направя безглутенови питки.

В тази рецепта отново използвам хуск, както и в рецептата за веган "моцарела" от преди 2 поста. Много ми хареса този продукт! Може да се направят супер интересни неща с него, а на всичкото отгоре е супер за храносмилането, един от най-добрите източници на фибри!

Фибрите са сложни въглехидрати, които не се разграждат в тялото за да послужатза набавяне на енергия както обиновените въглехидрати, но са есенциални за доброто чревно здраве и храносмилането, намират се само в раститенията! Разтворимите подпомагат по-бавното усвояване на захарите и съответно поддържането на стабилни нива на кръвната захар, а неразтворимите фибри подпомагат "почистването" на чревните стени и отвеждането на всякакви отпадни продукти. Това е само малка част от тяхното действие разбира се!


Някой път ще направя пост с по-подробно инфо, а сега ето рецептата за питките:

Продукти:
  • 100г бадемово брашно или смлени бадеми
  • 20г кокосово брашно
  • 25г псилиум хуск
  • 1ч.л. сода
  • 1с.л. оцет
  • 1с.л. зехтин
  • сол на вкус
  • 160мл вода
  • сусам за поръсване
Приготвяне:
  1. В купа сложете бадемовото и кокосовото брашно, хуск фибрите и разбъркайте
  2. Добавете содата, оцета, зехтина, солта и водата и разбъркайте, получава се тесто с лепкава консистенция
  3. Оствете на страна за няколко минути за да може хуска да абсорбира водата и тестото да не бъде лепкаво
  4. Разделете на 3 или 4 части и с ръце оформете топчета, навлажнете съвсем леко с пръсти отгоре и поръсете със сусам
  5. Преместете в тавичка с хартия за печене и печете в предварително загрята на 180° С фурна за 45 минути

Коментари