Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Малинов сладкиш с кокосов крем и бързо малиново сладко | Raspberry cake with coconut cream and quick raspberry jam

Мек, пухкав, топящ се в устата малинов сладкиш! Перфектният десерт! Защо перфектен? Ами защото е пълен с малини, а знаем, че те както и всички останали берита са изключително полезни!

Ето и малко инфо за тези чудни плодчета:

Беритата/горските плодове са пълни с антиоксиданти, даже са едни от плодовете с най-високо количество антиоксиданти, което подпомага намаляването на оксидативния стрес , поддържат свободните радикали в умерени нива, което е много важно, защото по този начин предпазват клетките от увреждане!

Понижават кръвната захар и повишават инсулиновата чувствителност след консумация на храна с високо съдържание на въглехидрати, което ги прави идеална добавка към десерти!!!

Много добър източник на фибри, неразтворими, и разтворими, които забавят движението на храната в храносмилателната система и по този начин ни карат да се чувстваме сити за по-дълго,  а също така забавят и усвояването на глюкозата, което води до поддържане на добри нива на кръвната захар и не се налага панкреаса(задстомашната жлеза) да произвежда рязко огромно количество инсулин за да регулира нивата на захарта, което е супер!

Пълни са с витамини и минерали, намаляват възпалението в тялото, поради антиоксидантните си свойства са супер полезни за кожата, зашото, както казахме контролират свободните радикали, които ускоряват процесите на стареене. Освен това имат антираково действие и намаляват холестерола!

Поддържат артериите ни здрави като подобряват тяхната функция с анти-възпалителните си свойства! По-точно подобряват състоянието на ендотела, който представлява вътрешния слой клетки на кръвоносните съдове. Тези клетки са отговорни за поддържане на кръвното налягане в норма, за правилното съсирване на кръвта и редица други важни процеси! А когато има наличие на повишено възпаление функцията е нарушена и тези процеси не могат да бъдат извършени адекватно и съществува риск от възникване на сърдечно-съдови заболявания.

За това е важно да даваме на тялото си разнообразна и полезна храна, а малините и всички останали берита са чуден пример за такава!

А сега нека преминем и към сладката част, а именно рецептата за този готин малинов сладкиш, който между другото се прави много лесно!

Продукти:
За блата:
  • 200г брашно от спелта
  • 100г кокосова захар
  • 40мл зехтин или олио от гроздови семки
  • 230мл вода
  • 1ч.л. сода за хляб + 1 с.л. оцет или лимонов сок
  • 100г пресни или замразени малини
За крема:
  • кокосова сметана от 1 кен кокосово мляко*ВИЖ БЕЛЕЖКИТЕ
  • 20г мед или агаве
За сладкото:
  • 125г пресни или замразени малини
  • 10г мед или агаве
  • 5г чиа семена
БЕЛЕЖКИ:
*Кенчето трябва да е добре охладено, също така не трябва да го друсате. От него вземете само по-твърдата част, която се е отделила на повърхността, без да ползвате водата, която остава на дъното, това е кокосовата сметана.
Приготвяне:
На блата:
  1. Сложете всички съставки, без малините, в купа и разбъркайте много добре
  2. Добавете малините и разбъркайте внимателно, така че да се разпределят равномерно в сместа
  3. Изсипете сместа във формичка 20х20см, покрита с хартия за печене и печете в предварително загрята на 170°С фурна за около 25-30 минути или докато клечка за зъби не излиза суха.
  4. Оставете на решетка да изстива и междувременно пригответе крема и сладкото
Кокосовия крем:
  1. Смесете кокосовата сметана с меда и оставете в хладилника
Малиновото сладко:
  1. Без значение дали ползвате пресни или замразени малини, сложете ги в тиган на среден огън и ги намачкайте добре
  2. Дръжте ги не повече от 3-4 минути, така че да се стоплят и да си пуснат сосчето
  3. Добавете меда и разбъркайте
  4. Изсипете в купичка и добавете чиата
  5. Разбъркайте и оставете в хладилника да се изстуди
Сглобяване:
  1. След като блата вече е изстинал го преместете в подходяща чиния или поднос
  2. Разпределете кокосовия крем отгоре, а върху него и изстиналото и сгъстено вече сладко
  3. Разрежете на квадратчета и съхранявайте в хладилник

Коментари