Мек, пухкав, топящ се в устата малинов сладкиш! Перфектният десерт! Защо перфектен? Ами защото е пълен с малини, а знаем, че те както и всички останали берита са изключително полезни!
Ето и малко инфо за тези чудни плодчета:
Беритата/горските плодове са пълни с антиоксиданти, даже са едни от плодовете с най-високо количество антиоксиданти, което подпомага намаляването на оксидативния стрес , поддържат свободните радикали в умерени нива, което е много важно, защото по този начин предпазват клетките от увреждане!
Понижават кръвната захар и повишават инсулиновата чувствителност след консумация на храна с високо съдържание на въглехидрати, което ги прави идеална добавка към десерти!!!
Много добър източник на фибри, неразтворими, и разтворими, които забавят движението на храната в храносмилателната система и по този начин ни карат да се чувстваме сити за по-дълго, а също така забавят и усвояването на глюкозата, което води до поддържане на добри нива на кръвната захар и не се налага панкреаса(задстомашната жлеза) да произвежда рязко огромно количество инсулин за да регулира нивата на захарта, което е супер!
Пълни са с витамини и минерали, намаляват възпалението в тялото, поради антиоксидантните си свойства са супер полезни за кожата, зашото, както казахме контролират свободните радикали, които ускоряват процесите на стареене. Освен това имат антираково действие и намаляват холестерола!
Поддържат артериите ни здрави като подобряват тяхната функция с анти-възпалителните си свойства! По-точно подобряват състоянието на ендотела, който представлява вътрешния слой клетки на кръвоносните съдове. Тези клетки са отговорни за поддържане на кръвното налягане в норма, за правилното съсирване на кръвта и редица други важни процеси! А когато има наличие на повишено възпаление функцията е нарушена и тези процеси не могат да бъдат извършени адекватно и съществува риск от възникване на сърдечно-съдови заболявания.
За това е важно да даваме на тялото си разнообразна и полезна храна, а малините и всички останали берита са чуден пример за такава!
А сега нека преминем и към сладката част, а именно рецептата за този готин малинов сладкиш, който между другото се прави много лесно!
Продукти:За блата:- 200г брашно от спелта
- 100г кокосова захар
- 40мл зехтин или олио от гроздови семки
- 230мл вода
- 1ч.л. сода за хляб + 1 с.л. оцет или лимонов сок
- 100г пресни или замразени малини
За крема:
- кокосова сметана от 1 кен кокосово мляко*ВИЖ БЕЛЕЖКИТЕ
- 20г мед или агаве
За сладкото:
- 125г пресни или замразени малини
- 10г мед или агаве
- 5г чиа семена
БЕЛЕЖКИ:
*Кенчето трябва да е добре охладено, също така не трябва да го друсате. От него вземете само по-твърдата част, която се е отделила на повърхността, без да ползвате водата, която остава на дъното, това е кокосовата сметана.
Приготвяне:
На блата:
- Сложете всички съставки, без малините, в купа и разбъркайте много добре
- Добавете малините и разбъркайте внимателно, така че да се разпределят равномерно в сместа
- Изсипете сместа във формичка 20х20см, покрита с хартия за печене и печете в предварително загрята на 170°С фурна за около 25-30 минути или докато клечка за зъби не излиза суха.
- Оставете на решетка да изстива и междувременно пригответе крема и сладкото
Кокосовия крем:
- Смесете кокосовата сметана с меда и оставете в хладилника
Малиновото сладко:
- Без значение дали ползвате пресни или замразени малини, сложете ги в тиган на среден огън и ги намачкайте добре
- Дръжте ги не повече от 3-4 минути, така че да се стоплят и да си пуснат сосчето
- Добавете меда и разбъркайте
- Изсипете в купичка и добавете чиата
- Разбъркайте и оставете в хладилника да се изстуди
Сглобяване:
- След като блата вече е изстинал го преместете в подходяща чиния или поднос
- Разпределете кокосовия крем отгоре, а върху него и изстиналото и сгъстено вече сладко
- Разрежете на квадратчета и съхранявайте в хладилник
Коментари
Публикуване на коментар