Днешната рецепта е вариант за домашна пица, и по-точно за бързо тесто и бърз доматен сос.
Правя си я когато ми се прияде пица, но нямам време да замеся тесто, което да чакам да втаса, или пък да правя доматен сос на котлона.
Тестото за пицата е от пълнозърнесто спелтово брашно и сода, а тайната на доматения сос е конопения протеин... да, той има сгъстяващо действие, точно както лененото семе и е необходимо просто да пасирате доматите с малко конопен протеин и готово!
Няма готвене, няма редуциране, пък и така се запазват повече от нутриентите, защото се спестява една топлинна обработка.
Топингите разбира се може да са най-различни, аз ще ви покажа моите, но вие може да си я направите по ваш вкус.
Ето и рецептата:
Продукти:За тестото:
- 100г брашно от спелта
- 1ч.л. сода + мъничко лимонов сок
- сол
- вода
Доматения сос:
- 1/2 бурканче с домати
- 1 с.л. конопен протеин
- сол на вкус
- подправки: сол, пресен или сух босилек и риган
Топинги:
- 1 малка настъргана и много добре изстискана тиквичка
- няколко маслини
- 50г веган моцарела
- няколко гъбки кладница
Топинги за след печенето:
- прясна рукола
- мариновани шайби червен лук, с балсамов оцет и сол
- чеснов сос, направен от мляко Dfree пасирано със скилидка чесън
- доматено песто от италианската седмица в Лидъл
Приготвяне:
Тестото:
- В купа сложете брашното, содата и солта, като не забравяте да изстискате малко лимонов сок или оцет върху содата за да я активирате и да може тестото да бухне във фурната
- Добавете мъничко вода, толкова, че да замесите не много меко, но не и много твърдо тесто
- Оставете тестото на страна докато приготвяте доматения сос
Доматения сос:
- Пасирайте доматите с подправките и конопения протеин и готово, 10 секунди и имате доматен сос
Пицата:- Разточете тестото на тънко и намажете с доматения сос
- Поръсете с настърганата тиквичка, маслините, гъбите, и най-отгоре с настърганата моцарела
- Печете в предварително загрята на 200°С фурна до готовност, или около 15-20 минути, като в последните 3-4 минутки може да пуснете и вентилатора за по-приятен загар на зеленчуците
- Преместете пицата върхи дъска или чиния
- Оттгоре поръсете тук таме с малко чеснов сос, малко доматено песто, марионваният лук, и прясна рукола
Коментари
Публикуване на коментар