Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Бърза Веган Пица | Quick Vegan Pizza

Днешната рецепта е вариант за домашна пица, и по-точно за бързо тесто и бърз доматен сос. 

Правя си я когато ми се прияде пица, но нямам време да замеся тесто, което да чакам да втаса, или пък да правя доматен сос на котлона.

Тестото за пицата е от пълнозърнесто спелтово брашно и сода, а тайната на доматения сос е конопения протеин... да, той има сгъстяващо действие, точно както лененото семе и е необходимо просто да пасирате доматите с малко конопен протеин и готово! 

Няма готвене, няма редуциране, пък и така се запазват повече от нутриентите, защото се спестява една топлинна обработка.

Топингите разбира се може да са най-различни, аз ще ви покажа моите, но вие може да си я направите по ваш  вкус.
Ето и рецептата:

Продукти:
За тестото:
  • 100г брашно от спелта
  • 1ч.л. сода + мъничко лимонов сок
  • сол
  • вода 
Доматения сос:
  • 1/2 бурканче с домати
  • 1 с.л. конопен протеин
  • сол на вкус
  • подправки: сол, пресен или сух босилек и риган
Топинги:
  • 1 малка настъргана и много добре изстискана тиквичка
  • няколко маслини 
  • 50г веган моцарела
  • няколко гъбки кладница
Топинги за след печенето:
  • прясна рукола
  • мариновани шайби червен лук, с балсамов оцет и сол
  • чеснов сос, направен от мляко Dfree пасирано със скилидка чесън
  • доматено песто от италианската седмица в Лидъл
Приготвяне:
Тестото:
  1. В купа сложете брашното, содата и солта, като не забравяте да изстискате малко лимонов сок или оцет върху содата за да я активирате и да може тестото да бухне във фурната
  2. Добавете мъничко вода, толкова, че да замесите не много меко, но не и много твърдо тесто
  3. Оставете тестото на страна докато приготвяте доматения сос
Доматения сос:
  1. Пасирайте доматите с подправките и конопения протеин и готово, 10 секунди и имате доматен сос
Пицата:
  1. Разточете тестото на тънко и намажете с доматения сос
  2. Поръсете с настърганата тиквичка, маслините, гъбите, и най-отгоре с настърганата моцарела
  3. Печете в предварително загрята на 200°С фурна до готовност, или около 15-20 минути, като в последните 3-4 минутки може да пуснете и вентилатора за по-приятен загар на зеленчуците
  4. Преместете пицата върхи дъска или чиния
  5. Оттгоре поръсете тук таме с малко чеснов сос, малко доматено песто,  марионваният лук, и прясна рукола

Коментари