Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Орехови Коледни сладки | Walnut Christmas cookies

Ето едни много обикновени на вид, но безумно вкусни орехови сладки! Не знам за вас, но на мен ореховия вкус ми е много коледен, и преди Коледа винаги приготвям много неща, в които има орехи, не знам някак си ми създава уют. Тези сладки са много подобни на фъстъчените, с малки изменения в количествата и разбира се вкуса е съвсем различен поради наличието на орехов тахан, а не фъстъчен! Да не говорим, че може да го замените и с бадемов или сусамов, лешников,  може и от кашу, и ще получите съвсем различни бисквитки.
Рецептата е лесна за изпълнение както и всички тазгодишни коледни рецепти, които ще приготвя.


Продукти:

  • 65мл зехтин
  • 135г кокосова захар
  • 2ч.л. лелено брашно + 6с.л. вода
  • 150г орехов тахан
  • 180-190г пълнозърнесто брашно от спелта
  • 1ч.л. сода
  • щипка сол
  • ванилия

Приготвяне:

  1. Сложете всички продукти в дълбока купа и с ръце ги смесете, така че да получите леко ронливо тесто, ако се получи твърде ронливо тесто просто добавете още мъничко зехтин
  2. Оформете топчета като притискате част от тестото между пръстите си, защото то е ронливо и няма да може да ги завъртите между дланите си
  3. Сложете топчетата в тава покрита с хартия за печене и печете в предварително загрята на 180°С фурна около 14-15 минути
  4. Извадете от фурната и ги оставете в тавата за 15 минути да се стегнат, защото веднага след изваждането ще са леко меки, след това ги преместете върху решетка да изстинат напълно
  5. Съхранявайте в кутия

Коментари