Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Коледен кекс с ядки и сушени плодове | Christmas cake with nuts and dried fruits

Ако си търсите някоя лесна, постна и интересна рецепта за коледен кекс... ето я! Ароматен, много вкусен, цветен, и лесен за приготвяне, има няма час и е готов! Естествено не изисква никакви специални готварски умения, може да замените продуктите с такива, които вие ползвате, не е задължително да търсите точно такова брашно или точно такава захар, можете да сложите от любимите си подправки и да го направите така, че да пасва на вашия вкус и на вашето коледно настроение. Само едно малко предупреждение: кекса се изяжда със скоростта на светлината и няма и следа от него, само бегъл спомен!


Продукти:
  • 260г брашно от камут, може да замените с пшенично
  • 50г натрошени на ситно ядки по избор (аз използвах бразилски орех)
  • 50г сушени боровинки
  • 50г стафиди
  • 160г кокосова захар, може да замените с бяла/кафява
  • 1,5ч.л. сода за хляб
  • сока и кората от половин лимон или лайм
  • 1/2 ч.л. джинджифил
  • 70мл олио от авокадо, може да замените със зехтин или олио
  • 300мл вода или ядково мляко по избор, всяко ще свърши работа
Приготвяне:
  1. Сложете всички продукти в дълбока купа, в последователността, в която са написани (сока от лимон изсипете върхи содата за да се активира)
  2. Разбъкрайте с кухненска тел за да получите пухкава кексова смес
  3. Изсипете сместа във форма с диаметър 26см, покрита с хартия за печене (аз сложих една чаша по средата за да стане кекса с дупка)
  4. Печете в предварително загрята на 180°С фурна за 40-45 минути или докато клечка за зъби излиза суха
  5. Оставете да изстине върху решетка
  6. Украсете по желание
-----------------------------------------------------------------
Ingredients:
  • 260g Kamut(Khorasan) flour, can substitute for spelt or white
  • 50g crushed nuts
  • 50g dried blueberries
  • 50g raisins
  • 160g coconut sugar, can substitute for white or brown
  • 1,5tsp baking soda
  • juice and zest from half a lemon or lime
  • 1/2tsp ginger powder
  • 70ml avocado oil, can substitute for olive oil or grape seed oil
  • 300ml plant milk or water
Instructions:
  1. Put all of the ingredients in a bowl in this exact order (make sure to pour the lemon juice over the bicarbonate of soda to activate it)
  2. Mix with a whisk until you get a nice fluffy cake batter
  3. Pour the mixture in a round cake pan, 26cm diameter, covered with baking paper (I put a glass in the middle to create a whole)
  4. Bake in a preheated to 180°C oven for 40-45 minutes or until a toothpick comes out clean
  5. Leave the cake to cool completely on a cooling rack
  6. Decorate if you like

Коментари