Ако си търсите някоя лесна, постна и интересна рецепта за коледен кекс... ето я! Ароматен, много вкусен, цветен, и лесен за приготвяне, има няма час и е готов! Естествено не изисква никакви специални готварски умения, може да замените продуктите с такива, които вие ползвате, не е задължително да търсите точно такова брашно или точно такава захар, можете да сложите от любимите си подправки и да го направите така, че да пасва на вашия вкус и на вашето коледно настроение. Само едно малко предупреждение: кекса се изяжда със скоростта на светлината и няма и следа от него, само бегъл спомен!
Продукти:
- 260г брашно от камут, може да замените с пшенично
- 50г натрошени на ситно ядки по избор (аз използвах бразилски орех)
- 50г сушени боровинки
- 50г стафиди
- 160г кокосова захар, може да замените с бяла/кафява
- 1,5ч.л. сода за хляб
- сока и кората от половин лимон или лайм
- 1/2 ч.л. джинджифил
- 70мл олио от авокадо, може да замените със зехтин или олио
- 300мл вода или ядково мляко по избор, всяко ще свърши работа
Приготвяне:
- Сложете всички продукти в дълбока купа, в последователността, в която са написани (сока от лимон изсипете върхи содата за да се активира)
- Разбъкрайте с кухненска тел за да получите пухкава кексова смес
- Изсипете сместа във форма с диаметър 26см, покрита с хартия за печене (аз сложих една чаша по средата за да стане кекса с дупка)
- Печете в предварително загрята на 180°С фурна за 40-45 минути или докато клечка за зъби излиза суха
- Оставете да изстине върху решетка
- Украсете по желание
-----------------------------------------------------------------
Ingredients:
- 260g Kamut(Khorasan) flour, can substitute for spelt or white
- 50g crushed nuts
- 50g dried blueberries
- 50g raisins
- 160g coconut sugar, can substitute for white or brown
- 1,5tsp baking soda
- juice and zest from half a lemon or lime
- 1/2tsp ginger powder
- 70ml avocado oil, can substitute for olive oil or grape seed oil
- 300ml plant milk or water
Instructions:
- Put all of the ingredients in a bowl in this exact order (make sure to pour the lemon juice over the bicarbonate of soda to activate it)
- Mix with a whisk until you get a nice fluffy cake batter
- Pour the mixture in a round cake pan, 26cm diameter, covered with baking paper (I put a glass in the middle to create a whole)
- Bake in a preheated to 180°C oven for 40-45 minutes or until a toothpick comes out clean
- Leave the cake to cool completely on a cooling rack
- Decorate if you like
Коментари
Публикуване на коментар