Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Италиански коледни сладки | Italian Christmas cookies

Днешните сладки, които искам да ви представя са характерни за района на Пулия в Италия, не съм сигурна как се казват, на едно място ги намерих като “Castagnelle” cookies.
Разбира се както за всяка италианска рецепта и тази има различни варианти, като всеки от тях твърди, че е истинския, единствен и най-добър, забавни хора са италианците когато става дума за храна.
Аз се спрях на тази рецепта, която е постна, не включва дори мазнина, като изключим орехите де. Приготвянето е много лесно, общо взето всичко се забърква в една купа и това е.  
Аз направих възможно най-семплият и обикновен вариант на тези сладки, използвах орехи, брашно от спелта, вода, кокосова захар и подправки. Може да ги направите с бадеми (мисля, че това е най-популярният им вариант), може да сложите кафе вместо вода, може да добавите какао, въобще мисля, че може да експериментирате както пожелаете.


Продукти за 45бр сладки:
  • 200г натрошени орехи
  • 260г пълнозърнесто брашно от спелта + 1-2 с.л. за разточване
  • 160г кокосова захар
  • настъргана кора от 1 лимон
  • 135мл вода
  • 2ч.л. сода
  • 1/2ч.л. канела
  • ванилия
Приготвяне:
  1. В купа сложете брашното, орехите, кокосовата захар, лимоновата кора, содата и подправките, и разбъркайте
  2. Добавете водата и разбъркайте с дървена лъжица докато не започне да се оформя тесто
  3. С ръце дооформете топа леко лепкаво тесто
  4. Откъснете 1/3 от тестото и върху набрашнен плот, с ръце, направете "саламче" с диамерър около 3-4см
  5. Притиснете отгоре, така че да се сплеска и с нож нарежете тестото по доагонал, така че да получите ромбчета, направете същите стъпки с останалото тесто
  6. Преместете сладките в тава покрита с хартия за печене като оставяте около 2см разстояние между тях
  7. Печете в предварително загрята на 170°С фурна за 20-22минути
  8. Щом се опекат, преместете върху решетка за изстинат напълно и после съхранявайте в кутия
----------------------------------------
Ingredients for 45 cookies:
  • 200g crushed walnuts
  • 260g wholegrain dinkel flour + 1-2Tbsp for rolling
  • 160g coconut sugar
  • zest of 1 lemon
  • 135ml water
  • 2tsp baking soda
  • 1/2tsp cinnamon
  • vanilla
Instructions:
  1. In a bowl add all of the ingredients except the water and mix
  2. Add the water and by using a wooden spoon mix until you a dough starts to form
  3. Using your hands form the dough, it should be a little sticky
  4. Take 1/3 of the dough and on a floured surface roll it into a sausage and flatten it with your hands
  5. Then cut diagonally so you get little rhombuses
  6. Transfer them in a tray covered with baking paper 
  7. Bake in a preheated to 170°C oven for 20-22 minutes
  8. Leave them to cool completely on a cooling rack then store them in an airtight container

Коментари

Публикуване на коментар