Пухкави коледни бисквитки с прекрасен аромат, много лесни и приятни за приготвяне. Този път не мерих нищо на кантарчето и нямам точни количества, но за да няма объркване просто използвайте 1 и съща чаша за да премерите всичко.
Продукти за 20бр. сладки:
- 1ч.ч. брашно от теф, може да замените със спелта, лимец, бяло и т.н.
- 1ч.л. сода
- 1/2ч.л. канела
- 1/2ч.л. джинджифил
- щипка сол
- 1/2ч.ч. кокосова захар, може да замените с кафява или бяла
- 1/4ч.ч. олио от гроздови семки, може да замените със зехтин или слънчогледово олио
- 1/4ч.ч. мед или агаве
- 1с.л. ленено брашно смесено с 3-4 с.л. вода
- 1с.л. кокосова захар за поръсване
Приготвяне:
- В дълбока купа сложете брашното заедно със содата, канелата, джинджифила, кокосовата захар и солта, и разбъркайте
- Добавете олиото, меда и лененото семе, което предварително сте разбъркали с водата, така че да се получи гелообразна смес
- Разбъркайте всичко с ръце, така че да получите лъскаво тесто, което не лепне
- Оформете топчета с големина на орех и ги сплескайте леко
- Сложете топчетата в тава покрита с хартия за печене и поръсете всяко топче с малко кокосова захар
- Печете в предварително загрята на 170°С фурна за 13-14 минути
- Извадете от фурната и преместете върху решетка да изстинат напълно, внимавайте защото са меки
- След като изстинат, съхранявайте сладките в кутия
-------------------------------------------------------
Ingredients:
- 1 cup teff flour
- 1tsp bicarbonate of soda
- 1/2tsp cinnamon
- 1/2tsp ginger
- pinch of salt
- 1/2 cup coconut sugar
- 1/4 cup grape seed oil
- 1/4 cup honey or agave
- 1 Tbsp flax seed flour mixed with 3-4 Tbsp water (flax egg)
- 1 Tbsp coconut sugar for sprinkling
Instructions:
- In a bowl mix the flour with the baking soda, cinnamon, ginger, coconut sugar and salt
- Add the grape seed oil, honey and flax egg
- Mix everything with your hand until you get a shiny non sticky dough
- Roll small balls with your hands and put the in a baking tray covered with baking paper, flatten the cookies a little
- Sprinkle some coconut sugar on top of every cookie
- Bake in a preheated to 170°C oven for 13-14 minutes
- Remove from oven and transfer cookies to a cooling rack and let them cool completely ( be careful because the cookies are soft when hot)
- Store in an airtight container
Коментари
Публикуване на коментар