Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Коледни сладки с брашно от теф | Teff flour Christmas cookies

Пухкави коледни бисквитки с прекрасен аромат, много лесни и приятни за приготвяне. Този път не мерих нищо на кантарчето и нямам точни количества, но за да няма объркване просто използвайте 1 и съща чаша за да премерите всичко.
Сладките са чудни и стават готови за нула време, за съжаление за толкова и изчезват, но пък са страшно вкусни!






Продукти за 20бр. сладки:
  • 1ч.ч. брашно от теф, може да замените със спелта, лимец, бяло и т.н.
  • 1ч.л. сода
  • 1/2ч.л. канела
  • 1/2ч.л. джинджифил
  • щипка сол
  • 1/2ч.ч. кокосова захар, може да замените с кафява или бяла
  • 1/4ч.ч. олио от гроздови семки, може да замените със зехтин или слънчогледово олио
  • 1/4ч.ч. мед или агаве
  • 1с.л. ленено брашно смесено с 3-4 с.л. вода 
  • 1с.л. кокосова захар за поръсване
Приготвяне:
  1. В дълбока купа сложете брашното заедно със содата, канелата, джинджифила, кокосовата захар и солта, и разбъркайте
  2. Добавете олиото, меда и лененото семе, което предварително сте разбъркали с водата, така че да се получи гелообразна смес
  3. Разбъркайте всичко с ръце, така че да получите лъскаво тесто, което не лепне
  4. Оформете топчета с големина на орех и ги сплескайте леко
  5. Сложете топчетата в тава покрита с хартия за печене и поръсете всяко топче с малко кокосова захар
  6. Печете в предварително загрята на 170°С фурна за 13-14 минути
  7. Извадете от фурната и преместете върху решетка да изстинат напълно, внимавайте защото са меки
  8. След като изстинат, съхранявайте сладките в кутия
-------------------------------------------------------

Ingredients:
  • 1 cup teff flour
  • 1tsp bicarbonate of soda
  • 1/2tsp cinnamon
  • 1/2tsp ginger
  • pinch of salt
  • 1/2 cup coconut sugar
  • 1/4 cup grape seed oil
  • 1/4 cup honey or agave
  • 1 Tbsp flax seed flour mixed with 3-4 Tbsp water (flax egg)
  • 1 Tbsp coconut sugar for sprinkling 
Instructions:
  1. In a bowl mix the flour with the baking soda, cinnamon, ginger, coconut sugar and salt
  2. Add the grape seed oil, honey and flax egg
  3. Mix everything with your hand until you get a shiny non sticky dough
  4. Roll small balls with your hands and put the in a baking tray covered with baking paper, flatten the cookies a little
  5. Sprinkle some coconut sugar on top of every cookie
  6. Bake in a preheated to 170°C oven for 13-14 minutes
  7. Remove from oven and transfer cookies to a cooling rack and let them cool completely ( be careful because the cookies are soft when hot)
  8. Store in an airtight container 

Коментари