Ето едно много лесно и приятно бананово кексче, което се роди защото бананите презряха, а вече имах твърде много замразени във фризера и просто трябваше да ги направя на нещо. A понеже не обичам да ги ям толкова узрели, и да ги хвърля не съществува като опция, забърках този пухкав бананов кекс.
Сложих смлени орехи и фурми, а отгоре поръсих с натрошен бразилски орех и стана просто приказно.
Вие разбира се може да замените ядките с други по ваш вкус, също така може да не слагате фурми, ами стафиди например, или пък кайсии, смокини или други сушени плодове, които обичате, а може да сложите и шоколадови парченца, ще стане супер.
Може и изобщо да ги пропуснете ако не обичате сушени плодове в кекса.
Продукти:
- 3 малки добре узрели банана
- 100г кокосова захар
- 150мл мляко от спелта, аз ползвах домашно, за което ще споделя рецептата съвсем скоро
- 60г смлени орехи
- 1.5ч.л. сода за хляб + 1с.л. лимонов сок или оцет
- 200г брашно от спелта
- 30г нарязани на ситно фурми
- 40г натрошен бразилски орех за поръсване
Приготвяне:
- В купа сложете бананите и ги намачкайте много хубаво
- Добавете кокосовата захар, млякото, содата и лимоновия сок и разбъркайте
- Добавете смлените орехи и брашното и разбъркайте
- В получената смес инкорпорирайте и фурмите
- Изсипете в тавичка с хартия за печене и поръсете с натрошения бразилски орех
- Печете в предварително загрята на 170°С фурна за около 35 минути или докато клечка за зъби не излиза суха
----------------------------------------------
Ingredients:
- 3 small overripe bananas
- 100g coconut sugar
- 150ml plant milk
- 60g walnut flour, you can make it yourself by blending raw walnuts
- 1.5tsp bicarbonate of soda + 1Tbsp lemon juice ot vinegar
- 200g spelt flour
- 30g dates cut into small chunks
- 40g crushed brazil nuts
Instructions:
- Mash the bananas very well in a big bowl
- Add the coconut sugar, milk, soda and lemon juice and mix
- Add the walnut flour and the spelt flour and mix well
- Incorporate the dates in your mixture
- Pour the cake mix in a baking tray covered with baking paper and sprinkle the brazil nuts
- Bake in a preheated to 170°C oven for about 35 minues or until a toothpick comes out clean
Коментари
Публикуване на коментар