Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Бананов кекс с орехи | Banana cake with walnuts

Ето едно много лесно и приятно бананово кексче, което се роди защото бананите презряха, а вече имах твърде много замразени във фризера и просто трябваше да ги направя на нещо. A понеже не обичам да ги ям толкова узрели, и да ги хвърля не съществува като опция, забърках този пухкав бананов кекс.  

Сложих смлени орехи и фурми, а отгоре поръсих с натрошен бразилски орех и стана просто приказно. 

Вие разбира се може да замените ядките с други по ваш вкус, също така може да не слагате фурми, ами стафиди например, или пък кайсии, смокини или други сушени плодове, които обичате, а може да сложите и шоколадови парченца, ще стане супер. 
Може и изобщо да ги пропуснете ако не обичате сушени плодове в кекса.


Продукти:
    • 3 малки добре узрели банана
    • 100г кокосова захар
    • 150мл мляко от спелта, аз ползвах домашно, за което ще споделя рецептата съвсем скоро
    • 60г смлени орехи
    • 1.5ч.л. сода за хляб + 1с.л. лимонов сок или оцет
    • 200г брашно от спелта
    • 30г нарязани на ситно фурми
    • 40г натрошен бразилски орех за поръсване
Приготвяне:
    1. В купа сложете бананите и ги намачкайте много хубаво
    2. Добавете кокосовата захар, млякото, содата и лимоновия сок и разбъркайте
    3. Добавете смлените орехи и брашното и разбъркайте
    4. В получената смес инкорпорирайте и фурмите
    5. Изсипете в тавичка с хартия за печене и поръсете с натрошения бразилски орех
    6. Печете в предварително загрята на 170°С фурна за около 35 минути или докато клечка за зъби не излиза суха
----------------------------------------------
Ingredients:
    • 3 small overripe bananas
    • 100g coconut sugar
    • 150ml plant milk
    • 60g walnut flour, you can make it yourself by blending raw walnuts
    • 1.5tsp bicarbonate of soda + 1Tbsp lemon juice ot vinegar
    • 200g spelt flour
    • 30g dates cut into small chunks
    • 40g crushed brazil nuts
Instructions:
    1. Mash the bananas very well in a big bowl
    2. Add the coconut sugar, milk, soda and lemon juice and mix
    3. Add the walnut flour and the spelt flour and mix well
    4. Incorporate the dates in your mixture
    5. Pour the cake mix in a baking tray covered with baking paper and sprinkle the brazil nuts
    6. Bake in a preheated to 170°C oven for about 35 minues or until a toothpick comes out clean

Коментари