Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Редукция от нар | Pomegranate reduction


Днес ще ви кажа как си направих едно и половина вълшебни бурканчета само с три съставки, а с безброй качества и приложения.
Всички може да прочетете в интернет за свойствата, които притежава този прекрасен плод, а аз днес ще се спра на кулинарното приложение на редукцията от нар.
Със сладко-киселия си и много силен вкус редукцията от нар може да ползвате за много и различни готварски приключения:
  • вместо оцет в салати
  • добавка към различни дипове
  • в смутита и фрешове
  • за глазиране на месо - бавно печено или пък някой стек на тиган или скара
  • за палачинки
  • за риба
  • за сос върху сладолед
  • за декорация - особено в този период когато наближава хелоуин, като имитация на кръв
  • за запечени зеленчуци
  • та дори и за маска за лице (нищо, че това не е част от готварските приключения)


Със сигурност пропускам нещо!

А ето и какво ще ви бъде необходимо за да си направите редукция от нар:
  • сокът от 7-8 нара - около 1.2л
  • около 1ч.ч. мед
  • сокът от 1/2 лимон
Приготвянето е много лесно:
В касерола или тенджера изсипете сока от нара, меда и лимоновия сок и сложете на силен огън.
Щом сместа заври намалете котлона, така че сместа да ври леко. 
Оставете да се редуцира в продължение на около час и 10-15 минути като проверявате от време на време, защото при намаляване на количеството трябва да намалите и силата на котлона за да не изкипи.



Може да направите сместа много гъста, а може да я оставите и по-течна, затова според предпочитанията си спрете да редуцирате тогава, когато гъстотата ви допада. Може да проверите, както се проверява и при правене на сладко, капнете малко от сместа върху студена чиния, за да се охлади и да разберете колко гъсто е станало.
При мен гъстотата е като течен мед.


Коментари

  1. Много интересно предложение :) Чела съм много рецепти, в които се използва сос от нар за мариноване на месо, но досега не съм използвала. Като чета съставките, явно ще се получи вкусно :)
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти, Кристал!
      Благодаря ти за коментара.
      Наистина става убийствено вкусно, но моето любимото приложение на соса е в салата, просто става супер!
      Ще се радвам да споделиш ако приготвиш нещо с наровото сосче.
      Поздрави и хубав ден! (:

      Изтриване

Публикуване на коментар