Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Барчета с кафе и крем от фурми | Date cream coffee bars

Много са подходящи за закуска особено ако искате да разнообразите малко, пък имат и кафе в тях, така че са идеалният старт на деня!

В тях има само хубави и полезни продукти, и имат лек шоколадов привкус, което ми е много любимо. И въпреки че не пия кафе, в десерти и в комбинация с шоколад просто е прекрасно!

Обяснението е малко дълго, но всъщност барчетата се приготвят доста лесно, така че не се чудете ами опитайте!


Продукти:
за основата и топинга:
  • 150г смлени спелтови ядки (може да замените с овесени, ръжени, елда и т.н.)
  • 125г цели спелтови ядки (може да замените с овесени, ръжени, елда и т.н.)
  • 20г кокосова захар
  • 50г кокосово масло разтопено
за плънката:
  • 270г фурми
  • 75мл топло кафе
  • 130-150мл топла вода
*за шоколадовия слой:*
  • 50г какаово масло
  • 35г какао
  • 50г кокосова захар
*ако нямате тези продукти може да използате 135г от любимия си черен шоколад
Приготвяне:
Първо направете плънката:
  1. Блендирайте фурмите заедно с кафето и водата и оставете на страна. Получава се гъста паста
Шоколадовия слой:
  1. Разтопете какаовото масло и добавете какаото и кокосовата захар към него. Оставете на страна
Основата и топинга:
  1. Смесете в купа смлените и целите спелтови ядки, кокосовото масло и кокосовата захар и разбъркайте добре
  2. Изсипете 2/3 от сместа в тавичка с размери 30х20см покрита с хартия за печене и притиснете
  3. Отгоре изсипете пастата от фурми и разпределете равномерно
  4. Върху нея изсипете шоколадовата смес, а Ако ще използвате шоколад може да го разтопите или да го натрошите отгоре
  5. Най-отгоре поръсете останалата част от спелтовите ядки и притиснете леко
  6. Печете в предварително загрята на 170°С фурна за около 35 минути
  7. Оставете да се охлади напълно в тавичката и после разрежете на барчета
Може да ги хапвате за закуска или да си снаквате с тях!

Коментари