Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Боб яхния за 30 минути | 30 minute bean stew

За първи път правя боб яхния със сварен боб от консерва!

Тъй като от началото на лятото до сега съм била в София само две седмици, а останалото време прекарвам на морето, някак си не ми се отделя от времето за плаж, за да готвя боб дълго и продължително, разбирамо нали? 🤭😁

Обаче пък ми се прияде боб... какво да правя...

Е, измислих го, купих си консерви със сварен боб и гъби пачи крак, и за 30 минути имах пълна тенджера!

Определено пак ще го направя, защото наистина става много лесно, а вкуса неустоим! Нали знаете... с филийка домашен препечен хляб просто е жестоко.

Много обичам традиционни български ястия, особено когато са в healthy вариант, предполагам и вие, така че преминавам към рецептата:
Продукти:⬇️
  • 2 консерви сварен боб (бял и червен)
  • 200г гъби пачи крак*
  • 1 малка глава червен лук
  • 1 малък морков
  • малка връзка пресен джоджен
  • 4-5 с. л. олио от гроздови семки или друго по ваш вкус
  • сол на вкус
  • няколко стръкчета магданоз
*може да използвате всякакви гъби, с манатарки също става много вкусно!

Приготвяне:⬇️
  1. Нарежете на ситно задушете лука и моркчето и задушете за кратко в тиган с олиото, на среден огън
  2. Добавете ситно нарязаният джоджен и бъркайте докато си пусне аромата
  3. Добавете почистените и нарязани на едро гъби и продължете да бъркате още 2-3 минутки
  4. Сипете малко вода (около 1/2 ч.ч. и оставете на слаб огън лекичко да къкри
  5. Междувременно отцедете и измийте боба
  6. След като гъбите всичко в тигана е омекнало и се е сготвило сипете и боба, и покрийте с вода
  7. Добавете солта, разбъркайте и оставете да се сгъсти толкова колкото обичате и поръсете с магданоз
Готово!

Коментари