Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Сладка Спелта | Sweet Spelt

Много обичам да си варя всякякви зрънца и да си ги правя сладки. В този случай разбира се, това е моята любима спелта! 

Но за тези от вас, които предпочитат или пък им се налага да избягват глутена, ще дам предложения за безглутенов вариант на тази вкусотия. 

Необходимо е просто да замените спелтата с нещо зърнено, което не съдържа глутен. Например киноа, елда, просо или амарант, но за амаранта не мога да гарантирам за вкуса, тъй като аз не съм му много голям фен... твърде 'земен' вкус има за моите предпочитания. Но пък ако го обичате, и този 'earthiness' не ви пречи, значи е напълно възможно да ви хареса много!

Този начин на приготвяне е много подобен на приготвянето на традиционното пухкаво жито с пудра захар, но просто е в здравословен вариант!

Какво ще кажете харесва ли ви? 


Необходими продукти:
  • 150г спелта*
  • 30г кокосова захар
  • 30г орехи
  • 50г стафиди
  • 20г кокосови стърготини
*за безглутенов вариант заменете спелтата с киноа, просо, елда или друго безглутеново зрънце
Приготвяне:
  1. Ако ще ползвате спелта, накиснете я от предния ден
  2. Сменете водата и сложете да се вари на тих огън. Варете до готовност, зрънцата остават цели, но омекват и са много приятни. Опитайте за да проверите дали са готови
  3. Оставете спелтата във водата докато изстине
  4. Прецедете и добавете всички останали съставки
  5. Разбъркайте и е готово
  6. Съхранявяйте в кутия в хладилник
------------------------------------------------
Ingredients:
  • 150g spelt grains*
  • 30g coconut sugar
  • 30g walnuts
  • 50g dark raisins
  • 20g shredded coconut 
*if you want a gluten free option just substitute the spelt with quinoa, buckwheat or millet
Instructions:
  1. Soak the grains in water the night before
  2. Change the water and wash them well. Put the spelt in fresh new water an boil it on medium heat until ready, takes about 20 minutes
  3. leave in the water to cool
  4. Drain the boiled grains and transfer to a bowl
  5. Add all of the remaining ingredients and give it a good mix
  6. Store in the fridge

Коментари