Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Безглутенова гранола с 3 съставки | Gluten free granola with only 3 ingredients

Рецептата, която предлагам е толкова основна и базисна, че всеки би могъл да я направи по свой вкус! 

Съставките са само 3: овесени ядки, ядков тахан и подсладител!

Ще дам опции за смяна и на трите продукта, така че да може да получите точно вашия вкус!

Също така ако не хапвате продукти съдържащи глутен, тази гранола ще ви допадне, защото съм използвала безглутенови овесени ядки, които са и първият продукт.

Можете да ги замените с всякакъв друг флейкс: от спелта, от лимец, ръж, обикновени овесени ядки и т.н.

За да запазите рецептата без глутен сложете например флейкс от киноа, става чудесно. 
Може да сложите и пресовани ядки от елда, много я обичам, друга опция са люспите от просо, оризов флейкс, и като цяло всичко, което може да се направи на флейкс и е без глутен става.

Вторият продукт е фъстъчено масло. Него може да замените с абсолютно всякакъв ядков тахан или тахан от семена, който обичате. Имайте предвид, че той дава основния вкус на гранолата.

Третият продукт е подсладителя, той може да бъде какъвто пожелаете. Съветвам ви да не е течен подсладител тъй като ще печем във фурната. Аз най-често използвам блендирани фурми или захар от фурми, както и кокосова захар, но можете да сложите каквото пожелаете.

Ако искате пък може да опечете само ядките с тахана и след това когато ги хапвате да си добавяте нещо подслаждащо.

БОНУС 4та съставка! 4тата съставка е пълнежа, както аз я наричам. Тя може да бъде всякакъв вид сушени плодове, семена (чиа, сусам, лен, слънчоглед, тиквено семе и т.н.), шоколадови парченца, какао, натрошени какаови зърна, кокосови стърготини, пресни плодове, и... ще се повторя, но... всичко, което ви е по вкуса.

Казах ли ви, че има безброй опции и е супер лесна за приготвяне! Кажете ми коя е вашата любима комбинация?





Продукти:
  • 250г овесени ядки без глутен*
  • 120г фъстъчено масло*
  • 60г кокосова захар*
* за да видите как да замените всяка една от съставките прочетете текста по-нагоре 

Приготвяне:
  1. В купа сложете овесените ядки, кокосовата захар и фъстъченото масло
  2. Разбъркайте всичко с дървена лъжица, така че всичко да се разпредели равномерно
  3. Изсипете сместа в тавичка покрита с хартия за печене и притиснете
  4. Печете в предварително загрята на 160-170°С фурна за около 25-30 минути до златисто, като разбърквате от време на време
  5. Извадете от фурната и оставете да изстине
  6. Съхранявайте в буркан или кутия, която се затваря плътно
-----------------------------------
Ingredients:
  • 250g gluten free oat flakes 
  • 120g peanut butter
  • 60g coconut sugar
Instructions:
  1. In a bowl mix together the peanut butter with the oats and coconut sugar
  2. Mix using a wooden spoon until everything is distributed evenly
  3. Transfer the granola mixture in a baking tray covered with baking paper and press to even it out
  4. Bake in a preheated to 160-170°C oven for about 25-30 minutes until golden, and don't forget to stir from time to time
  5. Remove from oven and leave to cool in the tray
  6. Store in a jar or any other airtight container

Коментари

  1. Супер рецепта, ще я опитам. Купих си готова гранола, много ми хареса и искам да си направя сама. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма за какво, много се радвам, че Ви харесва! Ще се радвам да споделите резултата! :)))

      Изтриване

Публикуване на коментар