Леле каква вкусотия се получи с тези гъбки! Идеално е за тези от вас, които постят, но вече им се хапват Великденските изкушения! Аз си постя целогодишно така или иначе, но по време на тези чудни пролетни празници ми е два пъти по-вкусно.
Продукти:
За дроб сармата:
- 2 връзки пресен лук
- 1 връзка пресен джоджен
- 35мл зехтин или друго олио
- 200г гъби по ваш избор, аз сложих булки
- сол и черен пипер на вкус
- 1 ч.л. куркума, която забравих този път, но по принцип слагам винаги
- 250г ориз по ваш избор, аз сложих басмати
За заливката/бешамела:
- 1с.л. с връх брашно от спелта, може да замените с пшенично
- 1с.л. зехтин или друга мазнина
- 140-150мл мляко от спелта + 1-2 щипки сол, може да замените с друго по ваш вкус
Приготвяне:
Дроб сармата:
- Сложете лука, джоджена и зехтина в касерола и запържете
- В същото време в сух тиган, с незалепващо покритие, с мъничко водичка запечете гъбите до златисто
- Измийте ориза много хубаво и добавете при лука и джоджена
- Добавете сол и черен пипер на вкус
- През това време и гъбите трябва да са готови вече, извадете ги от тигана и ги нарежете на дребни парчета. Може да ги нарежете и предварително, аз просто предпочитам по този начин
- Добавете гъбите при ориза и разбъркайте
- Изсипете всичко в тавичката, в която ще печете
- В касеролата сипете вода и я сложете на котлона за да се деглазира и за да изтегли всички вкусове останали по дъното. Изсипете водата в тавичката и ако се налага добавете още, така че да покрие всичко*
- Печете в предварително загрята на 190°С фурна до готовност
*Ако искате може да определите количеството на водата спрямо това какво пише на пакета с ориза, аз просто никога не го спазвам и когато пека ориз добавям на око докато не се сготви така както искам, така че направете го по вашия начин
Когато остават още около 5 минути печене може да започнете да правите заливката/бешамела:
- В тиган сложете брашното и зентина и запържете, докато аромата на сурово брашно изчезне, но не оставяйте да потъмнее.
- Започнете да добавяте млякото малко по малко като бъркате непрекъснато, с шпатула или дървена лъжица, за да не останат бучки
- Трябва да се получи гладък бешамел малко по-гъст от боза. В инстаграм stories има видео на готовия бешамел и може да отидете там да видите каква е гъстотата.
- След като заливката е готова извадете дроб сармата от фурната и я залейте. Увеличете фурната на 250, пуснете само горния реотан и сложете тавичката максимално високо. Ако имате грил може да пуснете и него, при мен той работи само на 275°С и аз пекох с него.
- Запечете до златисто и сте готови
Коментари
Публикуване на коментар