Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Веган Дроб Сарма | Vegan Bulgarian Easter Dish With Rice And Mushrooms

Леле каква вкусотия се получи с тези гъбки! Идеално е за тези от вас, които постят, но вече им се хапват Великденските изкушения! Аз си постя целогодишно така или иначе, но по време на тези чудни пролетни празници ми е два пъти по-вкусно.





Продукти:
За дроб сармата:
  • 2 връзки пресен лук
  • 1 връзка пресен джоджен
  • 35мл зехтин или друго олио
  • 200г гъби по ваш избор, аз сложих булки
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 ч.л. куркума, която забравих този път, но по принцип слагам винаги
  • 250г ориз по ваш избор, аз сложих басмати
За заливката/бешамела:
  • 1с.л. с връх брашно от спелта, може да замените с пшенично
  • 1с.л. зехтин или друга мазнина
  • 140-150мл мляко от спелта + 1-2 щипки сол, може да замените с друго по ваш вкус 
Приготвяне:
Дроб сармата:
  1. Сложете лука, джоджена и зехтина в касерола и запържете
  2. В същото време в сух тиган, с незалепващо покритие, с мъничко водичка запечете гъбите до златисто
  3. Измийте ориза много хубаво и добавете при лука и джоджена
  4. Добавете сол и черен пипер на вкус
  5. През това време и гъбите трябва да са готови вече, извадете ги от тигана и ги нарежете на дребни парчета. Може да ги нарежете и предварително, аз просто предпочитам по този начин
  6. Добавете гъбите при ориза и разбъркайте
  7. Изсипете всичко в тавичката, в която ще печете 
  8. В касеролата сипете вода и я сложете на котлона за да се деглазира и за да изтегли всички вкусове останали по дъното. Изсипете водата в тавичката и ако се налага добавете още, така че да покрие всичко*                                                                                                            
  9. Печете в предварително загрята на 190°С фурна до готовност
   *Ако искате може да определите количеството на водата спрямо това какво пише на пакета с ориза, аз просто никога не го спазвам и когато пека ориз добавям на око докато не се сготви така както искам, така че направете го по вашия начин

Когато остават още около 5 минути печене може да започнете да правите заливката/бешамела:
  1. В тиган сложете брашното и зентина и запържете, докато аромата на сурово брашно изчезне, но не оставяйте да потъмнее. 
  2. Започнете да добавяте млякото малко по малко като бъркате непрекъснато, с шпатула или дървена лъжица, за да не останат бучки
  3. Трябва да се получи гладък бешамел малко по-гъст от боза. В инстаграм stories има видео на готовия бешамел и може да отидете там да видите каква е гъстотата.
  4. След като заливката е готова извадете дроб сармата от фурната и я залейте. Увеличете фурната на 250, пуснете само горния реотан и сложете тавичката максимално високо. Ако имате грил може да пуснете и него, при мен той работи само на 275°С и аз пекох с него.
  5. Запечете до златисто и сте готови

Коментари