Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Веган "Сирене" от ядки и карфиол | Vegan Cauliflower Cheese with nuts and seeds

Разглеждах си разни рецепти за веган mac&cheese, и в повечето, cheesy соса беше на основата на карфиол, замислих се дали не мога да си направя сиренце от карфиол в по-твърда консистенция по някакъв начин, открих тук таме разни идеи и рецепти, но не успях да си харесам нещо конкретно, и реших просто да пробвам, или ще стане или няма, друг вариант не виждам.
Вдъхновението ми дойде от ТУК и въпреки това моят вариант няма нищо общо хаха, нищо... важното в случая е, че се получи повече от вкусно, стана много бързо, а за да си приготвите тази благинка ще ви трябва просто един блендер и 25 минутки, в които включвам завирането на водата и изстиването на карфиола, както и блендирането и оформянето. Получава се "сиренце" с такава консистенция, че може да си го режете или ако желаете може да го намажете на филийка. Текстурата е много гладка и приятна.





Продукти:
за основата:
  • 200г сварен карфиол
  • 25г сурови орехи
  • 20г сурови слънчогледови семки
  • 20г разтопено кокосово масло
  • сол и черен пипер на вкус
  • сока от 1/4 лимон
допълнения:
чили чушка, куркума, риган, червен пипер, сусам, чили флейки, синапено семе и т.н.

Приготвяне:
  1. Сварете карфиола за 3-4 минутки, може да го приготвите и на пара, и го оставете да се отцеди много добре и да изстине толкова, че да може да го пипате с ръце без да пари
  2. Сложете карфиола в блендер заедно с орехите, слънчогледовите семки, коксовото масло, солта, черния пипер и сока от лимона. Важно е да не накисвате ядките за да могат да поемат максимално количество от водата в карфиола, за да се получи сиренцето с консистенция, която позволява да го режете
  3. Тук вече основата ви е готова, може да го оставите така, а може и да добавите подправки по желание
  4. Аз сложих и в двете сирена малко прясна чили чушка, за да станат леко пикантни, но може да пропуснете. В едното сложих и малко куркума за по-различен аромат и цвят. Отгоре едното сиренце поръсих с червен пипер и риган, а другото със сусам и чили флейки. Вие сложете каквото прецените и каквото обичате
  5. За оформянето може да използвате фолио, в което да го завиете и да го сложите в съд с желаната от вас форма, или за по eco-friendly вариант, както направих аз, просто оставете сместа в хладилника за 2 часа и после съвсем лесно ще го оформите с нож или някаква шпатула.
  6. Ще се радвам да ми споделите резултата ако го приготвите, както и подобни рецепти, които сте приготвяли.

Коментари