Разглеждах си разни рецепти за веган mac&cheese, и в повечето, cheesy соса беше на основата на карфиол, замислих се дали не мога да си направя сиренце от карфиол в по-твърда консистенция по някакъв начин, открих тук таме разни идеи и рецепти, но не успях да си харесам нещо конкретно, и реших просто да пробвам, или ще стане или няма, друг вариант не виждам.
Вдъхновението ми дойде от
ТУК, и въпреки това моят вариант няма нищо общо хаха, нищо... важното в случая е, че се получи повече от вкусно, стана много бързо, а за да си приготвите тази благинка ще ви трябва просто един блендер и 25 минутки, в които включвам завирането на водата и изстиването на карфиола, както и блендирането и оформянето. Получава се "сиренце" с такава консистенция, че може да си го режете или ако желаете може да го намажете на филийка. Текстурата е много гладка и приятна.
Продукти:
за основата:
- 200г сварен карфиол
- 25г сурови орехи
- 20г сурови слънчогледови семки
- 20г разтопено кокосово масло
- сол и черен пипер на вкус
- сока от 1/4 лимон
допълнения:
чили чушка, куркума, риган, червен пипер, сусам, чили флейки, синапено семе и т.н.
Приготвяне:
- Сварете карфиола за 3-4 минутки, може да го приготвите и на пара, и го оставете да се отцеди много добре и да изстине толкова, че да може да го пипате с ръце без да пари
- Сложете карфиола в блендер заедно с орехите, слънчогледовите семки, коксовото масло, солта, черния пипер и сока от лимона. Важно е да не накисвате ядките за да могат да поемат максимално количество от водата в карфиола, за да се получи сиренцето с консистенция, която позволява да го режете
- Тук вече основата ви е готова, може да го оставите така, а може и да добавите подправки по желание
- Аз сложих и в двете сирена малко прясна чили чушка, за да станат леко пикантни, но може да пропуснете. В едното сложих и малко куркума за по-различен аромат и цвят. Отгоре едното сиренце поръсих с червен пипер и риган, а другото със сусам и чили флейки. Вие сложете каквото прецените и каквото обичате
- За оформянето може да използвате фолио, в което да го завиете и да го сложите в съд с желаната от вас форма, или за по eco-friendly вариант, както направих аз, просто оставете сместа в хладилника за 2 часа и после съвсем лесно ще го оформите с нож или някаква шпатула.
- Ще се радвам да ми споделите резултата ако го приготвите, както и подобни рецепти, които сте приготвяли.
Коментари
Публикуване на коментар