Рядко правя бананови сладкиши, защото и рядко ми се случва да останат неизядени банани. Понеже много ги обичам, и то в по-зелената им фаза, като презреят ги замразявам и после ги слагам в някое смути или си правя сладолед. Този път реших да разнообразя и ги сложих в този чуден сладкиш, който се изпари плашещо бързо, но това пък е знак, че наистина се е получил супер вкусно.
Продукти:
- 3 добре узрели банана
- 200мл растително мляко
- 80г сироп от агаве, мед или кленов сироп
- 70г орехов тахан/паста
- щипка сол
- 1ч.л. сода за хляб + малко лимонов сок или оцет
- 170г пълнозърнесто брашно от спелта, може да замените с друго
За крънча:
- 100г микс от бадеми, кашу и фурми, може да сложите каквито ядки обичате, може да пропуснете сушените плодове, и изобщо да го направите точно по ваш вкус
Приготвяне:
- Блендирайте бананите с млякото, сиропа от агаве, ореховата паста, солта, лимоновоя сок и содата
- Изсипете сместа в купа и добавете брашното
- Разбъркайте много добре и изсипете сместа в тавичка покрита с хартия за печене
- Поръсете с крънча, който сте направили като сте блендирали ядките за кратко, така че само да се натрошат
- Печете в предварително загрята на 170°С фурна около 45 минути или докато клечка за зъби излиза суха
- Извадете от тавичката и оставете да изстине
-------------------------------------
Ingredients:
- 3 ripe bananas
- 200ml plant milk
- 80g agave, maple or honey
- 70g walnut paste, can sub for peanut, almond or another nut butter of your choice
- pinch of salt
- 1tsp bicarbonate of soda + 1Tbsp lemon juice or vinegar
- 170г wholegrain spelt flour
For the crunch on top:
- 100g mixed nuts and dates, I used almonds and cashew nuts, you can make this to your taste, it doesn't matter what type of nuts you'll use, just make sure to blend them a little
Instructions:
- Blend the bananas with the milk, agave, walnut paste, salt, lemon juice and bicarbonate of soda
- Pour the mixture into a bowl and add the flour
- Mix everything well and pour the mixture in a cake tin covered with baking paper
- Sprinkle the nut crunch and bake in a preheated to 170°C oven for about 45 minutes or until a toothpick comes out clean
Коментари
Публикуване на коментар