Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Бананов сладкиш с ядков крънч | Banana cake with nutty crunch

Рядко правя бананови сладкиши, защото и рядко ми се случва да останат неизядени банани. Понеже много ги обичам, и то в по-зелената им фаза, като презреят ги замразявам и после ги слагам в някое смути или си правя сладолед. Този път реших да разнообразя и ги сложих в този чуден сладкиш, който се изпари плашещо бързо, но това пък е знак, че наистина се е получил супер вкусно.



Продукти:
  • 3 добре узрели банана
  • 200мл растително мляко
  • 80г сироп от агаве, мед или кленов сироп
  • 70г орехов тахан/паста
  • щипка сол
  • 1ч.л. сода за хляб + малко лимонов сок или оцет
  • 170г пълнозърнесто брашно от спелта, може да замените с друго
За крънча:
  • 100г микс от бадеми, кашу и фурми, може да сложите каквито ядки обичате, може да пропуснете сушените плодове, и изобщо да го направите точно по ваш вкус
Приготвяне:
  1. Блендирайте бананите с млякото, сиропа от агаве, ореховата паста, солта, лимоновоя сок и содата
  2. Изсипете сместа в купа и добавете брашното
  3. Разбъркайте много добре и изсипете сместа в тавичка покрита с хартия за печене
  4. Поръсете с крънча, който сте направили като сте блендирали ядките за кратко, така че само да се натрошат
  5. Печете в предварително загрята на 170°С фурна около 45 минути или докато клечка за зъби излиза суха
  6. Извадете от тавичката и оставете да изстине
-------------------------------------
Ingredients:
  • 3 ripe bananas
  • 200ml plant milk
  • 80g agave, maple or honey
  • 70g walnut paste, can sub for peanut, almond or another nut butter of your choice
  • pinch of salt
  • 1tsp bicarbonate of soda + 1Tbsp lemon juice or vinegar
  • 170г wholegrain spelt flour
For the crunch on top:
  • 100g mixed nuts and dates, I used almonds and cashew nuts, you can make this to your taste, it doesn't matter what type of nuts you'll use, just make sure to blend them a little
Instructions:
  1. Blend the bananas with the milk, agave, walnut paste, salt, lemon juice and bicarbonate of soda
  2. Pour the mixture into a bowl and add the flour
  3. Mix everything well and pour the mixture in a cake tin covered with baking paper
  4. Sprinkle the nut crunch and bake in a preheated to 170°C oven for about 45 minutes or until a toothpick comes out clean

Коментари