Пропускане към основното съдържание

______________________________________________________________________

Крекери с мащерка | Thyme crackers

 КРЕКЕРИ С МАЩЕРКА 🌿 Ами, дадох рецепта за сиренце от кашу преди няколко дни, а сега и за тези крекерчета, които си вървят страшно с него!  Ароматни, хрупкави, супер вкусни и елементарни за приготвяне! 🤤 Ще ви трябват: 200г пълнозърнесто брашно от спелта 45мл кокосово масло или зехтин 85-90мл студена вода 1ч.л. сол 1ч.л. семена Няколко стръкчета прясна мащерка, може да я замените с всякакви други пресни билки: босилек, магданоз, риган, мента, копър, розмарин, естрагон и т.н. От брашното, водата, солта и маслото омесвате топка тесто Слагате в хладилника докато фурната загрява на 170°С Разточвате леко охладеното тесто до 0.5см дебелина, отгоре подреждате стръкчетата мащерка и поръсвате със семената Разточете го директно върху хартията за печене Минете с точилката още няколко пъти, така че да притиснете хубаво семената и мащерката в тестото Преместете в тава и разрежете на квадрати, триъгълници, пръчици или както ви харесва Печете в загрята фурна до златисто и хрупкаво, около 15 минути

Грис халва с портокалов аромат | Orange semolina pudding

Ох колко обичам грис халва!!! Не правя много често, но като направя свършва твърде бързо, и този път реших да сложа целия пакет... Оставям една лъжица в тавата и при всяко минаване през кухнята не пропускам да си хапна, то тя сигурно за това и толкова бързо изчезва. Този път напълних една кръгла тава с диаметър 25см до горе, да видим колко ще издържи!



Продукти:
  • 500г грис от спелта или обикновен пшеничен грис
  • 2с.л. кокосови стърготини
  • 625мл мляко ост спелта или друго по ваш вкус
  • 150мл вода
  • настъргана кора от 2 портокала
  • 370г мед, може да замените с агаве, кленов сироп, захар и т.н.
  • 100мл масло от гроздови семки или друго по ваш избор
  • 130г натрошени орехи
Приготвяне:
  1. Сложете млякото, водата, меда и портокаловите корички на слаб котлон, за да се загреят и да се стопи меда, не трябва да завира. Оставете ароматната смес да изстива
  2. В дълбок тиган на слаб огън сложете гриса заедно с орехите и мазнината и запечете до златисто като бъркате непрекъснато, ще отнеме около десетина минутки
  3. Добавете ароматното мляко наведнъж и бъркайте с шпатула докато не се сгъсти
  4. Изсипете в желаната от вас форма и оставете да изстине, след това съхранявайте в хладилник
-------------------------------------------------------------

Ingredients:
  • 500g spelt semolina 
  • 2Tbsp shredded coconut
  • 625ml spelt milk or other plant milk
  • 150ml water
  • the zest of 2 oranges
  • 370g honey, agave syrup, maple syrup or coconut sugar
  • 100ml grape seed oil
  • 130g walnuts
Instructions:
  1. Add the milk, water, honey and orange zest in a saucepan and heat them on a low heat until the honey melts, don't let it boil. Leave this aromatic mixture to the side
  2. In a big pan add the semolina with the walnuts and grape seed oil and roast them on a low heat for about 10 minutes until golden brown. Stir constantly
  3. Now pour the milk mixture and stir until the mixture becomes thick
  4. Remove from heat and transfer in desired cake tin, I used round ceramic form 25cm diameter
  5. Flatten the pudding and leave to cool
  6. Store in the fridge

Коментари